Mencinger: Kriza prerasta u socijalni haos

Dodajte komentar

Međunarodne finansijske institucije čovječanstvu prave mnogo više štete nego koristi, jer diktiraju zemljama šta trebaju uraditi, izjavio je profesor Pravnog fakulteta na Univerzitetu u Ljubljani Joža Mencinger.

“Pogotovo to čine kad su države, zbog zaduženja, obavezne da ih slušaju”, rekao je on, ocjenjujući da “štedna histerija” i smanjivanje javne potrošnje samo produbljuju krizu, koja će prerasti u socijalni haos.

Mencinger je za Večernje novosti naglasio da državama nije potreban Međunarodni monetarni fond da im kaže da treba provesti reformu penzionog sistema.

On smatra da prave razloge za ekonomsku krizu ne treba tražiti u većoj potrošnji, nego u preraspodjeli društvenog proizvoda na štetu rada i u korist kapitala, koja traje decenijama i koja je povećavala jaz između štednje i investicija.

“Viškovi štednje korišćeni su za privatizacije, preuzimanja preduzeća i špekulacije, a proizvodnja je prenošena u zemlje sa jeftinom radnom snagom, što je još više povećavalo jaz između ponude i potražnje. Za krizu se okrivljuje javni sektor, umjesto da se smanjuje finansijski sektor i da se zabrane mnogi finansijski proizvodi, koji nijesu ništa drugo nego instrumenti za pljačku.Banke su krive za velike deficite i povećanja javnih dugova- rekao je Mencinger. (portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *