ECB odbacila ideju o ublažavanju grčke zaduženosti

Dodajte komentar

Član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Jerg Asmusen odbacio je juče ideju koju je iznijela Grčka da bi mogao da bude produžen rok dospjeća obveznica te države koje su u vlasništvu ECB, kako bi bio premošćen finansijski jaz u toj prezaduženoj zemlji.

Asmusen je u intervjuu za njemački dnevnik “Velt” rekao da “ECB ne bi mogla da učestvuje u takvom restrukturisanju duga jer bi to bilo monetarno finansiranje koje je zabranjeno”, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Asmusen, njemački ekonomista je pozvao vladu Grčke da jaz u svojim finansijama u ovoj i idućoj godini premosti uz pomoć “strogih mjera u oblasti potrošnje i prihoda”.

– Čak i ukoliko Grčka pokrije budžetski manjak, možda će joj biti potrebno dodatno spoljno finansiranje jer su rast i prihodi od privatizacije manji nego što se očekivalo – ukazao je Asmusen.

Asmusem je, međutim, primjetio da takvo dodatno spoljno finansiranje “mogu da dogovore samo članice evrozone”.

Ovaj komentar Asmusena je uslijedio pošto je zamjenik grčkog ministra finansija Hristos Staikuras prošle sedmice izjavio u parlamentu da bi postizanjem zajedničkog sporazuma mogao da bude produžen rok dospjeća grčkih obveznica u vlasništvu ECB u vrijednosti od oko 28 milijardi evra (36 milijardi dolara).

– Grčke obveznice, vrijedne oko 28 milijardi evra, koje su u vlasništvu evrosistema stižu na otplatu u periodu između 2013. i 2016. – rekao je pomoćnik ministra Staikuras i dodao da će biti razmotrena mogućnost produženja roka njihovog dospjeća radi premošćavanja finansijskog jaza. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *