KAP ugrožava bankarski sektor

Dodajte komentar

Ugovor o snabdijevanju el­ek­tričnom energijom između Kombinata aluminijuma i Elektroprivrede ističe krajem ove godine, a EPCG može da ga raskine i prije isteka, na osnovu okvirnog sporazuma iz 2010. Uslov za raskid su tri neplaćene fakture, a dug Kombinata je već dostigao 55 miliona eura.

Menadžment kompanije oglušio se o zahtjev EPCG od 5. septembra kojim je od KAP-a traženo da do 15. septembra izmiri cjelokupan dug, uz upozorenje da će u protivnom isključiti Kombinat sa mreže 1. oktobra, a u međuvremenu smanjiti potrošnju na pola, odnosno na 84 megavata dnevno.

Komentarišući izjavu ministra ekonomije Vladimira Kavarića da KAP može izmiriti dug imovinom, analitičar Predrag Drecun ističe da Kombinat nema dovoljno ekonomskog materijala, odnosno da imovina fabrike nije interesantna Elektroprivredi.

–Moguće da Kavarić ima kontakt sa menadžmentom EPCG kako bi, možda, omogućio da se dio imovine stavi u funkciju stvaranja profita te kompanije – rekao je Drecun radiju Antena M. On je istakao da je odnos dviju kompanija složen i da se preko EPCG odražava na finansijsku stabilnost bankarskog sektora.

–Ukoliko je Kavarić mislio da se dug nadomjesti robom koja je dio proizvodnog asortimana KAP-a, to je nešto drugo – kazao je on, ističući da bi EPCG u tom slučaju trebalo da se bavi nečim što nije djelatnost kompanije, jer bi i KAP mogao da proda robu a novac usmjeri na račun EPCG.

Smatra da je Kavarić imao na umu nešto što nije do kraja objelodanio, te da treba sačekati reakciju EPCG.

–Ukoliko ona izostane, očigledno je da postoji dogovor, makar na nivou ministarstva i EPCG – smatra Drecun. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *