Kretanja na Wall Streetu ukazuju na oporavak američkog tržišta nekretnina

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu berzovni indeksi blago porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena akcija građevinskih kompanija, nakon podataka koji ukazuju na oporavak američkog tržišta nekretnina.

Dow Jones indeks ojačao je 13 bodova, ili 0,10 odsto, na 13.577 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 odsto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,15 odsto, na 3.182 boda.

Među najvećim dobitnicima bio je juče građevinski sektor, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u avgustu skočila za 7,8 odsto, što je njen najveći skok u dvije godine, a porastao je i broj izdatih građevinskih dozvola.

Zahvaljujući tome, PHLX indeks građevinskog sektora ojačao je 2,2 odsto. Međutim, kvartalni poslovni rezultati Bed Bath & Beyonda nisu ispunili očekivanja analitičara, pa je cijena akcije tog trgovačkog lanca kućanskom opremom pala više od 5 odsto.Među gubitnicima je juče ponovo bio i energetski sektor jer je cijena nafte pala treći dan zaredom.

Ulagače je zabrinulo i upozorenje 3M-a da su se ekonomski uslovi promijenili, pa sada njegov plan o dugoročnom rastu prihoda za 7 do 8 odsto djeluju preambiciozno. 3M je dugi industrijski div, nakon FedEx-a, koji je ove nedjelje upozorio na pogoršanje ekonomskih uslova, pa lista kompanija koje su smanjile procjene poslovnih rezultata postaje sve duža.

Prema podacima Reutersa, dosad je 88 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo procjene budućeg poslovanja, dok ih je samo 20-ak povećalo ili zadržalo postojeće procjene. Ta upozorenja na tragu su procjena analitičara u anketi Reutersa da bi u trećem tromjesečju, zbog slabosti najvećih svjetskih privreda, zarade kompanija mogle pasti za otprilike 2 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Posljednjih mjeseci cijene su akcija gotovo neprestano rasle, zahvaljujući mjerama Evropske centralne banke za suzbijanje dužničke krize i dodatnom labavljenju monetarne politike američkog Feda. Od početka avgusta S&P 500 indeks porastao je 5,9 odsto, te se kreće na najvišim nivoima u gotovo pet godina. No, posljednjih su dana ulagači suzdržani jer je pitanje mogu li cijene akcija nastaviti rasti, ili slijedi njihova korekcija.Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 6,12 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto, na 5.888 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 odsto, na 7.390 bodova, a pariški CAC 0,54 odsto, na 3.531 bod.  (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *