Grčka: Bez novih mjera štednje

Dodajte komentar

Grčki premijer Antonis Samaras istakao je da neće biti uvedene nove mjere štednje. On je izjavio i da ne želi prijevremene izbore, ali da to ne znači da je spreman da prihvati ucjene sa bilo koje strane.

“Niti želim, niti ću tražiti prijevremene izbore”, kazao je Samaras, objasnivši da, ukoliko bude podvrgnut bilo kakvim ucjenama ili pritiscima sa bilo koje strane, “onda je očigledno da će druge strane biti odgovorne za sve što se dogodi”. U intervjuu koji je danas objavio grčki list “Ta Nea”, premijer je istakao da je fokus stavio na stabilnost i na puni četvorogodišnji mandat vlade za dobrobit zemlje, kako prenosi grčka agencija ANA.

“Neće biti novih mera štednje, a uslovi će ove godine biti znatno drugačiji”, naglasio je Samaras, dodavši da sada postoje preduslovi za ekonomski oporavak i da će se on, u meri u kojoj Grčka ostane na pravom putu, uskoro realizovati.

Kad je reč o ukidanju 12.500 radnih mesta u javnoj službi, premijer je rekao da ta brojka čini samo 3,5 odsto od ukupnog broja javnih službenika, a da će od toga samo dva odsto zaposlenih na kraju biti otpušteno i zamenjeno novim osobljem koje će pokriti realne potrebe, kao na primer u bolnicama.

Komentarišcuhi svoju prestojeću posetu SAD i sastanak sa predsednikom Barakom Obamom, Samaras je kazao da Grčka u američkom predsedniku vidi prijatelja i saveznika, ali da se takvi odnosi moraju “redefinisati” u krizna vremena, kao što su ova kroz koja Grci trenutno prolaze.

“Verujem da se američka zabrinutost za stabilnost na istočnom Mediteranu poklapa sa našom”, naveo je predsednik grčke vlade.

U međuvremenu, glavna grčka opoziciona stranka, Radikalna levičarska koalicija (Siriza), reagovala je danas na premijerov intervju grčkom listu, ocenivši da taj tekst otkriva “njegov očajnički pokušaj da ostane na vlasti”, navodi ANA.

U saopštenju za štampu, Siriza je istakla da “ponovnu priču o uspehu” i “otrcana predviđanja rasta, investicija, novih radnih mesta i izlaska iz tunela” poništava surova realnost masovnih otpuštanja, gubitka kuća zbog hipoteka i ekonomskog kraha do čega dolazi upravo zbog politike koju “premijer odano i posvećeno sledi”.

“Njihovo vreme ističe, a društvo, koje neprestano ulaže napore, neće dozvoliti da Samaras i njegova vlada do kraja sprovedu svoje destruktivne planove”, upozorila je Siriza, kako prenosi grčka agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *