Grčka Eurobank smanjuje plate

Dodajte komentar

Treća po veličini banka u Grčkoj, Eurobank, sklopila je sa zaposlenima sporazum na dvije godine o smanjenju plata do 15 odsto. Tako bi ova kompanija lakše prebrodila tešku dužničku krizu.

“Od početka krize smo već smanjili ukupne troškove poslovanja za više od 20 odsto, a dodatno sniženje je neophodno za ojačavanje sposobnosti kompanije da prebrodi krizu”, navodi se u saopštenju banke.

Eurobank je dodala da će smanjenje plata biti “progresivno”, odnosno da će niže plate biti smanjene za manji procenat, a najveće sniženje će biti primijenjeno samo na najviše plate.

Ta grčka banka je prošlog mjeseca objavila da je zabilježila neto gubitak od 236 miliona evra jer se pridružila programu reorganizacije duga Grčke, koji je dio šireg međunarodnog paketa pomoći odobrenog u cilju da se spriječi kolaps te privrede.

Reorganizacijom je grčki dug smanjen za 107 milijardi evra, ali su privatni kreditori, koji su pristali na sniženje vrijednosti grčkih obveznica koje su imali u posjedu, pretrpjeli velike gubitke, pa sad primaju pomoć od Evropske unije za rekapitalizaciju.

capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *