Barclaysu za manipulisanje kamatama kazna od 453 mil. dolara

Dodajte komentar

Nakon nagodbe i priznanja umiješanosti zaposlenih u manipulisanje referentnim kamatnim stopama Libor i Euribor britanska Barclays banka pristala je američkim i evropskim regulatorima platiti kaznu od ukupno 453 miliona dolara, piše The Wall Street Journal.

Ovako visoka kazna posljedica je organizovanosti i napora koju su trgovci i čelnici unutar Barclaysa uložili u manipulisanje Libor-om (London Interbank Offered Rate) i Euribor-om (Euro Interbank Offered Rate) koje su kao referentne stope ugrađene u cijenu kredita i brojnih drugih finansijskih instrumenata širom svijeta.

Banka je dužna platiti američkom regulatornom tijelu, Commodity Futures Trading Commission, 200 miliona dolara što je najveća kazna koju je to tijelo ikada dodijelilo, baš kao i u slučaju britanskog regulatora, Financial Services Authority, koji je Barclaysu takođe dodijelio rekordnu kaznu od 59,5 miliona funti. Banka je dužna i američkom Ministarstvu pravosuđa platiti 160 miliona dolara kao dio nagodbe da se izbjegne kriminalni postupak.

Kao odgovor na ishod nagodbe izvršni direktor banke Robert Diamond i još troje visoko-pozicioniranih čelnika odrekli su se ovogodišnjeg bonusa. Niko od njih nije optužen u ovom slučaju.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *