Rejting agencije pohvalile Finsku

Dodajte komentar

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch potvrdila je Finskoj ocjenu AAA. Fitch procjenjuje kako se ta nordijska zemlja može uspješno nositi s krizom eurozone, saopštilo je finsko ministarstvo finansija. Najbolji mogući rejting Finska ima i kod agencija Moody’s i Standard & Poor’s.

Fitch je pohvalio dobro upravljanje javnim finansijama i fiskalnu odgovornost zemlje. Rejting AAA imaju još Njemačka, Holandija i Luksemburg.

Agencija je napomenula kako je vanjska pozicija Finske oslabila prošle godine, nakon što je prvi put u posljednjih 20 godina zabilježila deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, uzrokovan određenim odmakom od proizvodnje prema uslugama.

Analitičari Fitcha osvrnuli su se i na Nokiju, koja učestvuje s 1 posto u BDP-u Finske, no u izvještaju su napisali da ona zasad ne predstavlja prijetnju finskom rejtingu. Nakon objave slabih finansijskih rezultata Nokia je najavila zatvaranje 10.000 radnih mjesta.

Cijena dionice Nokije pala je u ponedjeljak 11 posto, nakon što je berza u Helsinkiju zbog praznika bila zatvorena tri dana. Vrijednost od 1,71 eura najniži je nivo otkad je Finska prije 11 godina ušla u eurozonu.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *