Bank of England: Izgledi za britansku ekonomiju pogoršani zbog eurozone

Dodajte komentar

Prognoze za britansku ekonomiju pogoršane su u proteklih nekoliko sedmica zbog previranja koja potresaju eurozonu, ustvrdio je u utorak guverner britanske centralne banke Mervyn King.

“Zaprepašten sam koliko se situacija u proteklih šest sedmica promijenila, odnosno od objave našeg izvještaja o inflaciji za mjesec maj. Pesimističan sam u vezi s prognozom za eurozonu.”

“Posebno me brine što posljednje dvije godine svjedočimo pogoršanju situacije u eurozoni i što problemi nisu otklonjeni”, upozorio je King u nastupu pred odborom za trezor u britanskom parlamentu.

Na prelazu s prošle u ovu godinu britanska ekonomija zapala je u drugu recesiju od početka finansijske krize, a postoje bojazni da će kriza potrajati budući da kompanije odgađaju ulaganja, dok izvoz trpi negativne posljedice dužničke krize u eurozoni.

Vlada u Londonu i centralna banka sredinom ovoga mjeseca objavili su dva programa kojima se kroz smanjene troškove finansiranja za banke žele podstaknuti kreditni plasmani prema privredi i time poduprijeti posustale aktivnosti.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *