Crna Gora rekorder po državnoj pomoći

Dodajte komentar

Državna pomoć dodijeljena u Crnoj Gori tokom prošle godine iznosila je 66,44 miliona eura, ili više od dva odsto prošlogodišnjeg BDP.

Procenat državne pomoći u BDP-u smanjen je sa 2,32 odsto u 2010. godini na 2,03 odsto u 2011. godini, ali je i dalje najveći u odnosu na zemlje regiona  Evropske unije, navodi se u Izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći u prošloj godini.

U Izvještaju se navodi da su, kao posljedica neispunjenja Plana restrukturiranja Željezare Nikšić aktivirane garancije što je uticalo na značajno povećanje ukupnog iznosa državne pomoći u prošloj godini. Prema očekivanjima Vlade, takav trend će biti nastavljen i u ovoj godini zbog otežanog sprovođenja Plana restrukturiranja Kombinata aluminijuma, koji je uslovio aktiviranje jednog dijela izdatih garancija.

Iz Vlade dodaju da je vidljiv pozitivan trend smanjenja iznosa izdatih državnih garancija sa elementom pomoći.

– U prošloj godini nije bilo značajnijih dodjeljivanja pomoći za sanaciju i restrukturiranje, ali se zbog efekata novog talasa ekonomske krize očekuju prijave ovakvih pomoći, stoji u Vladinom dokumentu. Zbog toga, kako se navodi, davaocima se preporučuje da prilikom izrade programa pomoći koji se odnose na sanaciju i restrukturiranje angažuju nezavisne eksperte koji bi pripremili plan obnavljanja dugoročne konkurentnosti preduzeća u razumnom vremenskom periodu, na osnovu realnih pretpostavki i uslova za dalju aktivnost.

Tokom 2011. godine udio horizontalne pomoći  bio je 31,52 odsto, sektorske 64,06 i regionalne 4,42 odsto, a u odnosu na 2010. godinu značajno je povećano učešće sektorskih pomoći zbog aktiviranja garancije izdate Željezari.

Neprijavljene državne pomoći u prošloj godini iznosile su oko 3,79 miliona eura, što predstavlja 5,7 odsto ukupno dodijeljene pomoći.

Vlada je u julu 2011. godine otpisala 3,2 miliona eura duga kompaniji Montenegro Airlines nastalog u periodu od 2002-2006. godine.

Najavljeno je da će u narednom periodu Komisija za kontrolu državne pomoći ukazati davaocima na opravdanost dodjeljivanja takozvanih „dobrih“ državnih pomoći putem seminara i studija.

poslovnojutro.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *