Skuplje zaduživanje investitora

Dodajte komentar

Nedavno snižavanje kreditnog rejtinga Crnoj Gori od strane Standard and Poor's sa BB na BB – prvenstveno se odražava negativno na trošak zaduživanja investitora u privatnom i javnom sektoru Crne Gore, ocijenili su iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva finansija su Pobjedi kazali da je snižavanje rejtinga loša vijest.

“No, s obzirom daje Standard and Poor's od 2010. godine imao negativne izglede za Crnu Goru, snižavanje ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje za investitore, posebno imajući u vidu talas snižavanja rejtinga u okruženju i Evropi“, objasnili su iz Ministarstva.

Trend snižavanja kreditnih rejtinga, podsjećaju, preovladava u Evropi, što ne iznenađuje ako se uzme u obzir trenutna ekonomska i finansijska situacijau svijetu.

I većini zemalja regiona smanjenje rejting.

“Kreditni rejting smanjen je Bosni i Hercegovini 2011. godine sa B+ na B, a 2012. godine zadržan je rejting i outlook povećan na stabilan. Hrvatskoj je 2010. godine rejting smanjen na BBB- sa negativnim outlookom i od tada nije revidiran.Srbiji je u martu 2011. godine rejtingpovećan naBB sa stabilnim outlookom. Makedoniji je u avgustu 2011. godine smanjen sa BB+ na BB, sa stabilnim outlookom. Sloveniji je 2011. godine rejting smanjen sa AA na AA-, a potom 2012. smanjen sa AA- na A+, outlook je ocijenjen kao negativan, dok je kreditini rejting Albanije B+ od 2010. nije revidiran“, podsjećaju iz Ministarstva finansija.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *