Vlada: Radnici Željezare bez posla dobiće prosječne otpremnine od 17.000 eura

Dodajte komentar

Svim radnicima Željezare koji su ostali bez posla Vlada će isplatiti otpremninu koja će u prosjeku iznositi 17.000 eura, kazao je za TVCG savjetnik ministra ekonomije Goran Nikolić.

On ističe da Toščelik ne otpušta nego zapošljava radnike i da nije bio u obavezi ni sa jednim radnikom da potpiše novi ugovor o radu, da da je ipak od postojećih uposlio nešto više od 260.

– Toščelik je pokrenuo proceduru zapošljavanja a ne otpuštanja radnika, koji su kroz postupak stečaja ostali bez posla. Formalno pravno, Toščelik je kupac imovine Željezare Nikšić u stečaju, i on nema obavezu da zaposli ni jednog radnika od postojećih – pojasnio je Nikolić.

On je dodao da turskoj kompaniji za trenutni nivo proizvodnje dovljno 130 zaposlenih.

 

– Međutim, na molbu Vlade on je izvršio selekciju više od 260 radnika od postojećih 308 koji su bili zatečeni u stečaju. Znači, za 40 radnika, koji formalno pravno nemaju angažman u novoj sistematizaciji Toščelika, mi ćemo ponuditi socijalni program koji je Vlada usaglasila sa Sindikatom. Moram napomenuti da od ovih 40 radnika, 10 je već iskazalo interesovanje da napusti firmu i uzme socijalni program. Tako je samo 30 kroz postupak stečaja ostalo bez posla – zaključuje Nikolić za TVCG.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *