Naknada za nezaposlene 40 odsto minimalne zarade

Dodajte komentar

Socijalni savjet podržao je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, kao i Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata. U Uniji slobodnih sinikata nezadovoljni jer nije prihvaćen njihov prijedlog da se za sve nosioce novčanih naknada koji se nalaze na birou rada, iznos od 40 odsto minimalne zarade poveća na 80 odsto, javlja Radio Antena M.

Iz te organizacije kritikuju i Ministartstvo rada i socijalnog staranja jer ne radi dovoljno u borbi protiv rada na crno.

Ključni razlog za donošenje izmjena zakona o zapošljavanju, je prema riječima člana radne grupe Vladimira Radovanića-poboljšanje statusa neazaposlenih invalida rada:

– Predloženim izmjenama omogućeno je da ova kategorija nezaposlenih lica prima novčanu naknadu od 40 odsto minimalne zarade.

To znači da će umjesto sadašnjih 33, invalidi rada primati 58eura, čime su kako navodi Radovanić-zadovoljni. Izmjenama zakona, međutim, nijesu zadovoljni u Uniji slobodnih sindikata.

«Tražili smo da za sve nosioce novčane naknade koji se nalaze na birou zapošljavanja, ta naknada bude povećana sa 40 na 80 odsto. Tu imamo privremenu penziju, ljude koji su nezaposleni koji ne primaju materijalnu naknadu. Mislim da 40 odsto je mizeran odnos.»

Ali jedno su želje a drugo su mogućnosti, kazala je prestavnica USSCG-a Sandra Obradović.

«Vjerujem svi ovdje bi željeli da tako bude ali postojeći ekonomski trenutak prosto to ne omogućava- istakao je Radovanić.

U Savezu sindikata, su pak, svjesni teške ekonomske situacije, pa je za njih prijedlog Vlade prihvatljiv. Tako je, uz dva uzdržana glasa, Savjet dao podršku novom Zakonu o zapošljavanju. Podržan je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o reprezentativnosti sindikata.

Vladimir Pavićević iz USS je tražio da se na sjednici raspravlja i o Sporazumu o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore, potpisanom prije pola godine, a koji kako kaže nije mrdnuo sa mjesta. Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović je taj prijedlog odbio:

– Za mene je najbitnije da su formirane komisije, da rade i da će ministar finansija upustvo o tehnološkom uraditi narednih dana. Sa tim su se stekli uslovi da sporazum zaživi, da komisije rade i poslije šestomjesečnog rada treba da podnesu izvještaj, kazao je Resorni ministar.

Numanović je kazao predstavnici Vlade preko inspekcijskih rada intezivno rade suzbijanju rada na crno, te da je u planu da se ove godine rad na crno svede na najmanju moguću mjeru.

O Sporazumu o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore najvjerovatnije će raspravljati na sljedećoj sjednici Socijalnog savjeta, kada će u dnevni red biti uvršteno i novo eventualno poskupljenje struje, a što je inicirao Zoran Masoničić iz Saveza sindikata.

Izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *