Strane direktne investicije prepolovljene u odnosu na prethodnu godinu

Dodajte komentar

U prva četiri mjeseca 2012. godine, prema preliminarnim podacima, neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 79,8 miliona eura, što je manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine kada je neto priliv iznosio 147,2 miliona eura.

Ipak, možemo primetiti tendenciju da je u prva četiri mjeseca ove godine neto priliv SDI imao tendenciju rasta. Ukupan priliv stranih direktnih investicija u posmatranom periodu iznosio je 121,4 miliona eura, dok je istovremeno ostvaren odliv u vrijednosti od 41,6 miliona eura. Najveći
dio ulaganja je imao karakter vlasničkih ulaganja.

U posmatranom periodu priliv SDI u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 89,5 miliona eura, što čini 73,7% ukupnog priliva u prva četiri mjeseca ove godine. U strukturi vlasničkih ulaganja 27,3 miliona eura se odnosilo na investicije u preduzeća i banke, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio 62,2 miliona eura. Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 31,3 miliona eura. Priliv po osnovu povlačenja novčanih sredstava koja su rezidenti investirali u inostranstvu iznosio je 589,2 hiljade eura.

Ukupan odliv stranih direktnih investicija iznosio je 41,6 miliona eura. U strukturi odliva najviše se odnosilo na ulaganja rezidenata u inostranstvo koja su iznosila 22,7 miliona eura, dok je odliv po osnovu povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosio 18,9 miliona eura.

izvor: Bilten CBCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *