Od 50.000 registrivanih posluje samo 13.000 firmi

Dodajte komentar

Od registrovanih preko 50.000 preduzeća u Crnoj Gori završne račune predaje, odnosno realno posluje manje od 13.000 firmi, saopštili su bankari na Odboru Udruženja malih i srednjih preduzeća Privredne komore PKCG.

Predstvanik Komercijalne Banke AD Budva Zvonko Peković poručio je na sjednici privrednicima da više ne pominju cifru od 50.000 registrovanih.
“Završne račune predaje manje od 13.000 firmi i to je cifra sa kojom mi radimo. Od toga više od 10 hiljada preduzeća prihoduju godišnje do 300.000 eura. Jedva jedanaest bilansa je prihodovalo preko 50 miliona eura. 623 preduzeća prihodovalo preko 1,5 miliona eura to je kvalitet realne ekonomije sa kojom se mi suočavamo“, poručio je Peković.

Podaci Privredne komore kažu da su u prvom kvartalu ove godine bankari privedi odobrili skoro milijardu eura kredita, što je u odnosu na godinu ranije manje za skoro 16 odsto.

Privrednici kažu da su krediti teško dostupni i skupi sa kamatnim stopama od devet do 11 odsto i naviše.

“Malo koja ekonomija može da istrpi tu kamatnu stopu zbog toga smo vidjeli kako komercijalne banke privrednom subjektu možemo slobodno reći “skidaju gaće”“, poručio je Vesko Popović vlasnik firme SAGAR.

Bankari odgovaraju da za dobre projekte ima novca.

“Za razvojne projekte ima novaca biće finasirani, trgovina ne može očekivati jeftine novce, za širenje kapaciteta da, ali za zalihe ne mogu očekivati jeftine novce“, poručio je Peković i Komercijane banke.

Iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća najavljen je novi projekta vaučerskih šema, koji će početi da se realizuje u drugoj polovini juna.

Biće finansirane nove ideje u oblasti proizvoda i usluge

“Princip vaučerskih šema jeste da preduzeće finansira 100 odsto svih aktivnosti, a nakon toga direkcija će mu odobriti do 70 odsto opravdanih troškova inovativnih aktivnosti“, poručila je Ivana Zečević iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Na sjednici Privredne komore govorilo se i poslovnom ambijentu, na šta preduzetnici nijesu imali primjedbe.

Iz Ministarstva finansija je poručeno da će se u narednom periou raditi na smnjenju biznis barijera u opštinama.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *