Madrid će dobiti pozajmice

Dodajte komentar

Španski ministar ekonomije Luis de Gvindos potvrdio je danas da će Španija dobiti pozajmice za pomoć svojim ugroženim bankama.

On je izjavu dao neposredno nakon vanrednog sastanka ministara finansija evrozone. De Gvindos se saglasio da i zvanično zatraži pomoć iz kriznih fondova evrozone.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova za pozajmice je rekonstrukcija finansijskog sistema, ali ne i “mikroekonomskih uslova”. On je naglasio da su uslovi iznijeti za banke.

“Nadam se da ćemo kao rezultat ovih finansijskih injekcija porodice i kompanije imati solventije banke koje će moći da ponude kredite, što trenutno ne mogu da učine”, rekao je španski ministar finansija.

De Gvindos je istakao da još nije jasno koju će evropsku finansijsku strukturu iskoristiti – Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) ili Evropski mehanizam za stabilnost (ESM).

Španski ministar finansija nije rekao koliko će finansijski sistem dobiti, ali da će to biti “značajno” više od 40 milijardi evra koje je preporučio Međunarodni monetarni fond (MMF). On je dodao da će MMF samo imati ulogu savjetnika.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *