WizzAir u nevolji? EU otvorila istragu o 20 kompanija

Mađarski niskotarifni avio-prevoznik WizzAir navodno je dovodio u zabludu svoje putnike u vezi sa očuvanjem prirodne sredine. Stoga su Evropska komisija i službe za zaštitu korisnika Evropske unije počele istragu protiv tog i još 19 drugih avio-prevoznika, piše Business Travel News Europe (BTNE).

„Ovu akciju podstakla je evropska organizacija potrošača BEUC a predvode je kontrolni tržišni organi Belgije, Holandije, Norveške i Španije, ali se u ranije objavljenom saopštenju ne pominju ovih 20 kompanija“, piše BTNE.

Kako navodi portal airportal.hu, među 20 avio-prevoznika su Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, Swiss, TAP, Volotea, Vueling i Wizz Air.

Šta se zapravo dogodilo?

„Nakon upozorenja BEUC-a EK i evropska Mreža za saradanju u zaštiti potrošača (CPC) poslali su pisma za 20 kompanija u kojima je identifikovano nekoliko tipova potencijalno obmanjujućih „zelenih“ tvrdnji (tzv. grinvošing) i pozvane su da svoju praksu usklade sa Zakonom o potrošačima u EU u roku od 30 dana“, objavila je Evropska komisija na svom zvaničnom sajtu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak