Grčke banke ‘spašene’ s 18 milijardi eura

Dodajte komentar

Četiri grčke najveće banke primile su 18 milijardi eura u ponedjeljak, kao prvu ratu plana rekapitalizacije, dogovorenog u sklopu drugog programa spašavanja potpisanog s EU-om i MMF-om, javlja Financial Times.

Injekcija kapitala, u obliku obveznica Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), poduprijet će skoro potpuno ispražnjene bilanse National Banka, Alphe, Eurobanka i Piraeus Banka.

Dokapitalizacija je dovršena transferom 18 milijardi eura iz Grčkog fonda za finansijsku stabilnost (HFSF)”, tijela kojega su oformili EU i MMF za rekapitalizciaju grčkih banaka.

„Banke imaju novac već danas popodne“, izjavio je zvaničnik HFSF-a .

HFSF je primio 25 milijardi eura od EFSF-a za osnaživanje grčkih banaka još prije dvije sedmice, ali je došlo do odlaganja zbog pravnih neslaganja vlade i zajmodavaca o budućoj kontroli bankarskog sektora.

Preostalih 7 milijardi služite će kao osigurač, saopštili su iz fonda.

Četiri ugrožene banke sada bi trebale dobiti pristup ECB-ovim operacijama likvidnosti, koristeći obveznice kao kolateral za finansiranje po nižim kamatama.

Bankari se nadaju da će im finansiranje pomoći da zaustave odliv depozita, koji ne prestaje od 6. maja, kada je na izborima došlo do pat pozicije i porasli su strahovi da će ta zemlja napustiti eurozonu.

„Sada imamo snažnu injekciju likvidnosti pa se nadamo da će to ojačati povjerenje u sektor, iako politička situacija još nije riješena“, rekao je jedan bankar.

Drugi je, pak, poručio da će tek izbori 17. juna odrediti “možemo li se stvarno osloniti na ECB-ovu podršku likvidnosti u srednjoročnom razdoblju“.

banka.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *