Minisarstvo finansija: Ugostitelji dobili šta su tražili

Dodajte komentar

U Minisarstvu finansija kažu da su im nejasne kritike Unije poslodavaca UPCG iznesene na račun izmjena Zakona o taksama, jer su kako kažu u tom resoru, upravo ugostitelji i poslodavci tražili da se nađe model i omogući pušenje u objektima, pod jasno definisanim uslovima.

Iz UPCG saopšteno je da uvođenje posebne takse od jednog euro po kvadratnom metru ugostiteljskog objekta na mjesečnom nivou, sa svim novouspostvljenim procedurama, predstavlja dodatno fiskalno i administrativno opterećenje.

„Predstavnici Udruženja ugostitelja zalagali su se za definisanje modela koji bi im omogućio da sami odluče da li je njihov ugostiteljski objekat namjenjen pušačima ili nepušačima, što upravo ovo zakonsko rješenje omogućava“, navodi se u reagovanju Ministarstva finansija.

Odsjećaju da se predloženim rješenjem uvodi taksa za ugostiteljske objekte u kojim će biti dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda.

Vlasnici, ugostiteljskih objekata koji se koriste za konzumiranje duvanskih proizvoda imaće obavezu da plate taksu u iznosu od jedan eura po kvadratnom metru mjesečno, i to za ukupnu površinu objekta.

„Imajući u vidu da su upravo navedene inicijative Unije poslodavaca i Udruženja ugostitelja bile jedno od polazišta prilikom razmatranja i uvođenja predloženih mjera, ostaju nejasni motivi  kritike Unije poslodavaca“, poručili su iz Ministarstva.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *