Dobri poslovni rezultati ohrabrili ulagače

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 74 boda, ili 0,58 odsto, na 13.001 bod, a S&P 500 indeks 0,37 odsto, na 1.371 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,30 odsto, na 2.961 bod.

Nakon što su dan prije cijene akcija oštro pale, zbog klizanja evrozone u recesiju, juče su Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili dio gubitaka, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.
Osim što su ostvarili rast dobiti u prvom tromjesečju, telekomunikacijski div AT&T i industrijski konglomerat 3M povećali su poslovne planove za ovu godinu, što je dodatno ohrabrilo ulagače.
Cijena akcije AT&T-a porasla je 3,6, a 3M-a 1,6 odsto.
Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata bliži se vrhuncu i dosad je izuzetno dobra. Prema podacima Reutersa, od 153 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvještaje, više od 75 odsto njih nadmašilo je očekivanja.
„Zarade kompanija prilično su snažne. Premda su procjene bile vrlo niske, bolji rezultati nego što se očekivalo podržavaju tržište”, kaže Natalie Trunow, analitičarka u fondu Calvert Investment Management.
Međutim, Nasdaq indeks juče je pao, povučen padom cijene akcije Applea za 2 odsto jer su ulagači bili nervozni uoči objave poslovnog izvještaja tog tehnološkog diva.
No, nakon zatvaranja Wall Streeta, Apple je objavio znatno bolje rezultate nego što se očekivalo, pa je cijena njegove akcije skočila gotovo 7 odsto, prenose agencije.
Pozitivno su na tržište djelovale i uspješne aukcije obveznica Holandije, Španije i Italije, što je ublažilo strahovanja od produbljivanja dužničke krize u evrozoni.
Ipak, i juče se trgovalo oprezno, na što ukazuje i ispodprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su zamijenile samo 6,2 milijarde akcija, dok dosadašnji dnevni prosjek u ovoj godini iznosi 6,8 milijardi.
I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 odsto, na 5.709 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,03 odsto, na 6.590 bodova, a pariški CAC 2,29 odsto, na 3.169 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *