Ovo je BDP po glavi stanovnika u zemljama EU

U Evropi se nalaze neke od najvećih ekonomija na svijetu. Ali kako se zemlje u regionu porede jedna s drugom kada je u pitanju BDP po glavi stanovnika?

Na sljedećoj infografici pogledajte kako izgleda BDP-a po glavi stanovnika u 44 zemlje Evropske unije računat u američkim dolarima. Podaci za ovu infografiku su dobijeni od Međunarodnog monetarnog fonda putem njihovog alata DataMapper ažuriranog u aprilu 2024.

Najbogatije i najsiromašnije države Evrope, prema BDP-u po glavi stanovnika

Luksemburg, Irska i Švajcarska prednjače na listi najbogatijih zemalja Evrope po BDP-u po glavi stanovnika, sve iznad 100.000 dolara.

*klikni za uvećanje

Tri nordijske zemlje (Norveška, Island, Danska) takođe su visoko plasirane, između 70.000 i 90.000 dolara. Druge nordijske zemlje, Švedska i Finska, nalaze se odmah izvan prvih 10, između 55.000 i 60.000 dolara.

U međuvremenu, najveće evropske ekonomije u apsolutnom iznosu, Njemačka, UK i Francuska, rangiraju se bliže sredini prvih 20, sa BDP-om po glavi stanovnika oko 50.000 dolara.

Konačno, na kraju ljestvice, istočna Evropa kao cjelina obično ima mnogo niži BDP po glavi stanovnika. U toj grupi Ukrajina je na posljednjem mjestu sa 5.660 dolara.

Podijeli ovaj članak