Tehnička analiza sugeriše snažan uzlazni trend bitcoina

Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-nedjeljni prosjek, na najvišim su nivoima ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC “jak kao i uvijek”.

200-dnevni prosjek bitcoina je na najvišem je nivou svih vremena od 50.178 dolara, što je ključni tehnički pokazatelj za predviđanje dugoročnih trendova cijena bitcoina koji sugeriše bikovske dugoročne izglede.

Indikator je dostigao svoj vrhunac 6. maja, prema BuyBitcoinWorldwide. Dolazi u trenutku kada se bitcoin oporavlja od pada cijene nakon prepolovljenja, pri čemu je pao na samo 56.800 dolara nakon što su nagrade mreže za blok prepolovljene na 3,125 BTC 20. aprila, piše Cointelegraph.

200-dnevni jednostavni prosjek (SMA) zbraja zadnjih 200 dana cijene Bitcoina na zatvaranju i dijeli ga s 200 kako bi se izgladile kratkoročne fluktuacije cijena, s ciljem da se trgovcima i analitičarima pokaže pokazatelj dugoročnog trenda.

Kada se cijene BTC-a trguju iznad ovog pokazatelja – kao što je sada – to obično sugeriše da je dugoročni trend bikovski, dok je suprotno slučaj kada cijene padnu ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka

Govoreći na CNBC-jevom Squawk Boxu 6. svibnja, stručnjak za bitcoin Anthony Pompliano komentarisao je 200-dnevni prosjek koji je prvi put prešao 50.000 dolara.

“Nemojte se uspavljivati bitcoinom koji ide postrance. Dugoročni smjer je jak kao i uvijek”, dodao je u X objavi.

Prema modelima cijena WooCharts analitičara Willyja Wooa, 200-nedjeljni prosjek, puno dugoročniji pokazatelj trenda, takođe je na najvišem nivou svih vremena od nešto više od 34 000 dolara, što znači da su godišnji trendovi još bolji.

Cijena bitcoina prešla je 200-dnevni nivo prosjeka sredinom oktobra i od tada je iznad nje. Spot cijene su takođe značajno više od pokazatelja ostvarene cijene (RP) koji iznosi oko 29.000 dolara.

RP je mjera vrijednosti svih bitcoina po cijeni po kojoj je zadnja transakcija izvršena na lancu, podijeljena s brojem BTC-a u optcaju i još jednim dugoročnim pokazateljem trenda, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak