Rusi kupuju nekretnine po svijetu

Dodajte komentar

Ruska potražnja stambenih nekretnina se usmerila na inostranstvo gde kuće i stanove više ne kupuju samo bogati Rusi već i predstavnici srednje klase.

Investicije u strane nekretnine su za samo deset meseci prošle godine porasle 1,8 puta, saznaje se iz podataka ruskog platnog bilansa za 2011. godinu, podseća ruska agencija Finmarket.

Prema klasifikaciji tipičnih zahteva ruskih kupaca kad je u pitanju kupovina nekretnina u inostranstvu koju je sačinio Igor Indrikson, menadžer za investicije u nekretnine i osnivač portala “indriksons.ru” samo pet odsto ruskih investitora su vlasnici investicionih portfolia vrednih preko milion evra, i ta grupa uglavnom ulaže u komercijalne nekretnine.

Oko 60 odsto ruskih investitora poseduje investicioni kapital procenjen na 250.000 evra. Takve investicije su karakteristične za srednju klasu, vlasnike malog i srednjeg biznisa, top menadžere sirovinskih kompanija, s tim što je za 70 odsto te grupe investiranje u strane nekretnine alternativa finansijskim indstrumentima, mogućnost da sačuvaju kapital i ostvaruju stabilnu rentu.

Samo deset odsto namerava i da se preseli i stalno boravi u “kući u inostranstvu”.

Sledeća po veličini grupa ruskih investitora (25 odsto) koja svakom godinom raste, jer sve veći broj Rusa shvata da su strane investicije pristupačnije nego što to izgleda na prvi pogled, ulaže aktivu od 100.000 evra. 

Još deset odsto ruskih građana kupuje objekte čija vrednost ne prelazi 50.000 evra, a ekspert ističe da su investicije te visine uobičajene za običnu moskovsku porodicu.

Indriksons ističe da strane nekretnine više nisu ekskluzivna roba za oligarhe. Dok su u početku kupovinu kuće u inostranstvu sebi mogli da dozvole samo bogataši, sada sve više raste broj običnih preduzetnika, vlasnika srednjeg biznisa koji se odlučuju na takva ulaganja.

Obična porodica iz moskovske “spavaonice” postaje svesna da može sebi da dozvoli kupovinu strane nekretnine s tim što će dobijati prihode od rentiranja na nivou deset odsto godišnje. Takve mogućnosti na ruskom tržištu ne postoje.

Prema podacima israživanja kompanije “Knight Frank” i Citi banke, Rusi su na prvom mestu u svetu po kupovini druge kuće van granica svoje zemlje.

Za njima slede stanovnici Hongkonga, Britanci, Francuzi. Amerikanci su na petoj poziciji po kupovini nekretnina u inostranstvu, Šveđani na šestoj, a zatim slede Švajcraci, Nemci, Kinezi, žitelji Singapura.

Rusi, predstavnici svih grupa investitora, najčešće kupuju nekretnine u Evropi, ali oni bogatiji se često odlučuju na Karipska ostrva, ističu autori istraživanja. Prema podacima američkh izvora, oko pet odsto odliva kapitala iz Rusije, koji je prošle godine bio na nivou od 84 milijadi dolara, investirano je u američke nekretnine.

b92.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *