Proizvođač Blackberryja u gubitku, mijenja strategiju i ljude

Dodajte komentar

Proizvođač Blackberryja Research in Motion (RIM) je objavio gubitak u proteklom tromjesečju, dijelom zahvaljujući padu prihoda zbog slabe potražnje za njihovim pametnim telefonima.

Kanadska kompanija je u tri mjeseca koja su završila 30. marta ostvarila gubitak od 125 miliona dolara, u poređenju s dobitkom od 934 miliona godinu dana ranije, javlja BBC.

Prihodi su pali na 4,2 milijarde u odnosu na 5,2 milijarde.

Iz kompanije  su najavili kako će se ponovo usredotočiti na poslovno tržište umjesto na pojedinačne korisnike, te odlazak nekih čelnih ljudi iz kompanije.

RIM je objavio da je Jim Balsilie (koji je u januaru napustio mjesto izvršnog direktora) dao ostavku i na mjesto u odboru kompanije, dok dugogodišnji direktor za tehnologiju David Yach i operativni direktor Jim Rowan napuštaju kompaniju.

Cijena dionice pala je 9% nakon objave poslovnih rezultata. U posljednjih godinu dana dionica je izgubila 80 posto na vrijednosti.

Prodaja BlackBerry pametnih telefona u proteklom je tromjesečju pala na 11,1 milion, što je pad od 21 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Prodaja PlayBook tableta je dosegla 500.000 uglavnom zahvaljujući velikim popustima.

Za cijelu je fiskalnu godinu kompanija ostvarila neto dobit od 1,23 milijarde, u poređenju s 3,4 milijarde godinu dana ranije. Rezultati su lošiji od očekivanih.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *