Beogradska berza: Nedjeljni komentar 26.03.2012 – 30.03.2012

Dodajte komentar

Proteklu trgovačku sedmicu obeležio je najveći promet tržišta u tekućoj godini iz čega se, nažalost, teško može izvući zaključak da je došlo do oporavka berzanske aktivnosti s obzirom da se veliki broj transakcija ne može podvesti pod prefiks tržišne. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,8 miliona evra, dok je reperni pokazatelj tržišta, indeks Belex 15, izgubio na vrednosti 1,6 odsto. Ova korpa akcija registruje pad već treću sedmicu zaredom, a od početka godine nosi pozitivan prinos od 6,6 procenata.

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bila je niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila promet od 570,2 miliona dinara, u velikoj meri kao posledica dve transakcije ostvarene na početku sedmice. Ovdašnjoj javnosti malo poznata kompanija Lazarit Trading Limited kupila je 3,2 odsto akcija ove banke, stigavši do vlasničkog udela od nepunih pet procenata. Ova transakcija je realizovana na nivou od 1.900 dinara da bi tokom sedmice AIK nastavio da gubi na vrednosti, zabeleživši na nedeljnom nivou minus od nepunih deset procenata.

Veliki promet od 120,2 miliona dinara zabeležila je beogradska Univerzal banka (UNBN) u cenovnom rasponu 1.800-1.900 dinara. Ponovo su predmet trgovanja bile akcije kojima je Komisija za hartija od vrednosti oduzela pravo glasa, dok je svega deo realizacije otpao na redovno trgovanje. Akcije Univerzal banke dobile su na vrednosti 7,7 procenata, okončavši sedmicu na nivou od 1.885 dinara. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), skočila je 5,8 procenata u nedelji u kojoj se ponovo špekulisalo o mogućoj prodaji ove banke s obzirom da je u toku izbor za privatizacionog savetnika. Beogradska Agrobanka (AGBN) nastavila je silazni trend, potpomognut neizvesnošću oko poslovnog rezultata za proteklu godini koji još uvek nije objavljen, izgubivši dodatnih 6,5 procenata.

Najprometnija hartija iz realnog sektora prošle sedmice bio je beogradski Imlek (IMLK) koji je zabeležio promet od 120,2 miliona dinara uglavnom na nivoima neznatno višim od 3.000 dinara. Ova kompanija, koja je početkom februara potpisala memoradnum o saradnji sa Campinom objavila je da je lani zabeležila nekonsolidovan poslovni prihod od 19,4 milijarde dinara (rast od 6,6 odsto) i nekonsolidovanu neto dobit od 1,9 milijardi dinara (skok od 68,5 odsto). Naftna industrija Srbije (NIIS) izgubila je na vrednosti dodatnih 0,6 procenata, a tokom nedelje akcije ove najveće kompanije na berzi padale su i na nivo od 680 dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) dobio je na vrednosti 2,2 odsto uz odličan promet od 21,3 miliona dinara, dok je zemunska Galenika fitofarmacija (FITO), čije su akcije uvrštene u korpu indeksa Belex 15, bila najprijatnije iznenađenje u sedmici. Akcije ovog proizvođača pesticida porasle su 22,7 odsto uz promet od 5,8 miliona dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su realizaciju od pola miliona evra, a najprometnija serija bila je A2013 koja je najveći deo realizacije ostvarila uz prinosnu stopu od 6,1 odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija. Dvogodišnje obveznice nominovane u evrima emitovane u obimu od 50 miliona evra prodate su u potpunosti, uz prinosnu stopu od 6,1 odsto. Reotvaranje emisije trogodišnjih trezorskih nota u dinarima takođe je naišlo na dobro interesovanje ulagača. Realizovano je 92,3 odsto emisije, dok je prinosna stopa iznosila 14,7 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *