Credit Suisse: Moguć ubrzan oporavak globalne ekonomije

Dodajte komentar

Moguće je da će se globalna ekonomija u narednim mjesecima ubrzano oporavljati od posljedica duboke recesije, prognozirali su eksperti jedne od najvećih švajcarskih banaka Credit Suisse.

Pri tome se može očekivati izvjesno jačanje tempa ekonomskog oporavka, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ekonomski uspon potvrđuje značajno povećanje slobodnih sredstava u bilansiama kompanija.

Kina, međutim, zasigurno namjerava koliko-toliko usporiti rast svoje ekonomije, kako bi obuzdala inflaciju.

U Evropi se može očekivati rast na nivou “apsolutne nule”. Dinamika će biti krajnje suzdržana ali pozitivna, pošto će dobri rezultati Njemačke pokriti slabe rezultate perifernih zemalja regije.

Procjena analitičara Credit Suissea je optimističnija od prognoza mnogobrojnih eksperata koji strahuju da će se duboka recesija u eurozoni u prvom polugodištu negativno odraziti na rezultate u cijeloj 2012. godini. U Evropi već pokrenut umjeren drugi val krize, evidentan od četvrtog tromjesečja 2011. godine, ali za regiju u cjelini to predstavlja sasvim neznatan pad ekonomskog rasta – najveća negativna dinamika zapaža se samo u malim zemljama (udjel Grčke u BDP-u eurozone je ispod 2,5 posto), dok je u Njemačkoj pad bio zanemarlv i kratkotrajan.

“Rezultati većine istraživanja ukazuju na poboljšanje situacije i prognoziraju oporavak Evrope poslije kratkoročnog pada već u narednim mjesecima, s tim što će vodeću ulogu imati Njemačka”, kažu u Credit Suisseu.

Prema ocjeni švajcarske banke, ruske kompanije bi mogle osjetiti izvjesno smanjenje narudžbi zbog pada u eurozoni, ali pošto je ekonomija Njemačke znatno stabilnija od ostalih zemalja eurozone, a posljednji podaci ulijevaju optimizam u narednim mjesecima, evropska kriza neće znatnije utjecati na Rusiju.

Credit Suisse smatra da su dugovi Grčke uglavnom osigurani, u krajnjoj liniji u sljedećih godinu-dvije, tokom kojih će MMF i zemlje eurozone odobravati kredite za isplatu obveznica.

Najveću bojazan u eurozoni sada izazivaju dužničke obveze Portugala, a ostaju neki problemi kad je u pitanju Španija. U isto vrijeme Italija smanjuje budžetske rashode i provodi značajne reforme zakona o radu kako bi podigla efikasnost nacionalne ekonomije, što će najvjerojatnije anulirati i budžetski deficit već 2013. i postepeno smanjiti dužničko opterećenje.

Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *