Popović: Traženje novog partnera za KAP pogrešno rješenje

Dodajte komentar

Ukoliko država nastavi da traži novog partnera za KAP opet ćemo biti u gubicima, smatra profesor sa Univerziteta Mediteran Milenko Popović. On ističe da je budućnost KAP-a povezivanje sa novim nezavisnim izvorom električne energije, što bi se moglo očekivati za nekih četiri do pet godina. To je po njegovom mišljenju najbolje uraditi kroz model državne korporacije. Komentarišući tvrdnje ruskih partnera da su godinama pokrivali gubitke, Popović kaže da su ih oni, u stvari, zahvaljujući našoj Vladi, dijelili sa nama koji plaćamo poreze.

– Loše što je planirano da se, nakon finansijskog gubitka i organizacionog prestrukturiranja, kompanija opet preda nekom stranom strateškom partneru. To je nastavak dugog putovanja u noć, smatra Popović, pišu „Dnevne novine“.

Tvrdnje ruskih vlasnika da oni godinama pokrivaju gubitke kada je u pitanju poslovanje KAP-a i moguće tužbe Popović ocjenjuje smiješnim.

– Prirodno je da plaća porez na profit, što ovaj naš strateški partner nije činio. Drugo, on nije snosio gubitke već ih je, zahvaljujući našoj Vladi, dijelio sa nama koji plaćamo poreze, kazao je Popović.

Jedino rješenje za Kombinat aluminijuma Podgorica, je da se kompletan aluminijumski kompleks, prvo, organizaciono- tehnološki prestrukturira, i drugo, zadrži u državnom vlasništvu, tj. da bude organizovan kao državna korporacija.

– Prva stvar koju treba učiniti je integracija nekog izdvojenog energetskog resursa, recimo Termoelektrane dva sa KAP-om, kako bi se prevazišao problem koordinacije na relaciji električna energija- primarni aluminijum. Na ovaj način bi se izbjegli problemi koji bi drugačija rješenja mogla stvarati kada dođe do EU integracija (zabrana subvencija). Kada kažem primarni aluminijum, imam u vidu kompletnu proizvodnu liniju od boksita, preko glinice, do aluminijuma- kazao je Popović.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *