Beskrupulozni bankar

Dodajte komentar

Otpustio 1000 ljudi, digao kamate i poslao 200 menadžera na luksuzno krstarenje

Izvršni direktor australijske banke ANZ izazvao je bijes javnosti nakon jedinstveno beskrupulozne serije  poteza koje je napravio u samo nekoliko dana.

Mike Smith je prvo podigao kamatne stope na stambene kredite svojih klijenata, zatim je otpustio 1000 zaposlenih čije poslove je prebacio u Indiju i Filipine da bi potom za 200 svojih najzaslužnijih saradnika najavio krstarenje jednim od najluksuznijih brodova na svijetu, piše News.com.au.

Ovi potezi poklopili su se s objavom kvartalnog izvještaja o poslovanju prema kojem je banka ostvarila dobit od 1,48 mlrd. dolara, no Smith je u izvještaju upozorio na nužnost rasta kamata kako bi se sačuvala bankovna „profitna marža“.

Nakon što je zaštitio profitnu maržu, Smith je očigledno zaključio da je vrijeme za opuštanje pa je za milion dolara unajmio kruzer Silver Shadow da njegove menadžere preveze do Langkawi ostrva u Maleziji. Putovanje je predviđeno za 6. mart ove godine. Osim miliona za kruzer, Smith je izdvojio i 750.000 dolara za avionske karte do Singapura iz kojeg kruzer isplovljava.

Silver Shadow u osnovnom paketu usluge osigurava osobnog butlera svakom putniku, gurmanska hrana i pića su uključena u cijenu, a svi apartmani na kruzeru se prostiru na 117 kvadratnih metara, koji uključuju mramorno kupatilo i satelitsku televiziju.

Opravdavajući put, iz banke su na prigovor udruženja potrošača istakli da će povesti „100 mlađih saradnika, koji vrlo rijetko imaju priliku biti pohvaljeni za svoj rad“. Takođe su spomenuli da je kruzer siguran za putnike, u što se uvjerila inspekcija ANZ-a kako bi odagnala mogućnost  nesreće poput one Costa Concordie.

izvor: business.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *