Centralne banke eurozone krenule sa zamjenom grčkih obveznica

Dodajte komentar

Centralne banke eurozone počele su sa zamjenom grčkih obveznica u njihovom posjedu za druge grčke obveznice u želji da ostvare dobit kojom bi direktno pomogle Grčkoj, pišu njemački mediji.

Evropska centralna banka (ECB) odbila je komentarisati napise njemačkog dnevnog lista Die Welta u izdanju od petka.

Pozivajući se na upućene izvore, Die Welt piše da su ECB i centralne banke eurozone pokrenule program zamjene grčkih obveznica po nominalnoj vrijednosti od oko 50 milijardi eura, koje su po nižoj cijeni kupili na tržištu u razdoblju od početka 2010. Dobit ostvarenu tom tehničkom transakcijom ECB će distribuirati svim članicama eurozone i time omogućiti da ta sredstva u konačnici pomognu prezaduženoj Grčkoj, navodi njemački dnevnik. Program zamjene mora biti okončan do ponedjeljka, piše Die Welt.

Tim je programom ECB-u, kojem je evropskim sporazumima inače zabranjeno direktno finansirati zemlje eurozone, omogućeno sudjelovanje u pomoći Grčkoj koja muku muči kako bi izbjegla bankrot pod golemim teretom dugova od 350 milijardi eura. Čelnik ECB-a Mario Draghi prošle je sedmice istrajao na tome da ECB neće djelimično otpisati grčke državne obveznice iz svoga portfelja u sklopu sporazuma o grčkom dugu jer bi to bilo u suprotnosti sa njenim statusom. Poručio je ipak da bi ECB možda mogla dio svoje dobiti distribuirati zemljama članicama.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *