Indijci neće doći u KAP, Rusi opet ucjenjuju Vladu

Dodajte komentar

JSW, kompanija indijskog milijardera Sajana Đindala, procijenila je da je ulazak u prezaduženi Kombinat aluminijuma neisplativ zbog čega se crnogorska Vlada opet, nakon više od pola godine iščekivanja, našla pred nerješivim problemom jer od ulaska trećeg investitora u KAP najvjerovatnije neće biti ništa, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Predstavnici indijske kompanije, još krajem prošle godine, snimili su stanje u Kombinatu, najvećem domaćem izvozniku, i povezanoj firmi – nikšićkim Rudnicima boksita.

Ni u najavama, međutim, nema naznaka da bi potencijalni indijski investitor skoro mogao dati dugoočekivanu ponudu za ulazak u KAP koji duguje oko 131,6 miliona eura, pokrivenih državnim garancijama, plus još 220 miliona eura drugih obaveza, koje se iz godine u godinu konstantno uvećavaju.

Naučna fantastika da KAP vrati dugove

Samo tokom ove godine, podsjetimo, KAP bi kreditorima trebalo da plati nešto više od 46 miliona eura, što je u domenu naučne fantastike, tako da će taj trošak najvjerovatnije morati, na kraju, da plati država, odnosno poreski obveznici koji se za novo zaduživanje KAP-a tokom 2010. godine uopšte nijesu ni pitali.

U Vladi razmišljaju i o najgorem scenariju, eventualnom zatvaranju KAP-a, ali u tom slučaju bi morali da računaju na troškove novog socijalnog programa koji ne bi bili manji od 20 miliona eura. Za tu namjenu, međutim, nema novca predviđenim budžetom za ovu godinu.

Ruski menadžeri, koji sa Vladom dijele većinsko vlasništvo u KAP-u i Boksitima, svjesni su “suverene” pozicije u kojoj se trenutno nalaze i zato opet, izgleda, ucjenjuju Vladu na način kao što je to prošle godine slično radio bivši predsjednik uprave Vjačeslav Krilov.

Zbog neplaćanja kreditnih obaveza i krutog stava prema Vladi, Krilov je na kraju morao napustiti KAP, a sada je pravo pitanje šta će se desiti sa njegovim nasljednicima.

Dodatnoj drami u KAP-u, gdje je uposleno oko 1.200 ljudi, doprinosi i to što se novim državnim subvencijama, koje su trajale četiri godine, kroz nekoliko mjeseci (zavisno od potrošnje struje) polako bliži kraj, tako da ruski menadžeri očekuju od Vlade da što prije definiše novu državnu pomoć aluminijumskoj kompaniji jer je i laicima jasno da KAP bez državnih subvencija i pomoći poreskih obveznika mjerene desetinama miliona eura uopšte ne može ni da funkcioniše kada su na svjetskim berzama cijene aluminijuma dosta niske, a visoke cijene električne energije.

Priča o zatvaranju pritisak na Vladu

Novi menadžment KAP-a, koji predvode predsjednik uprave Aleksej Kuznjecov i izvršni direktor Jurij Moisejev, kako “Vijesti” saznaju, u narednih sedam dana planiraju da sazovu sjednicu borda aluminijumske kompanije na kojem žele da raspravljaju o zatvaranju aluminijumske kompanije.

U Vladi su zatečeni najnovim najavama i nijesu krili svoje negodovanje u dijalogu sa ruskim partnerima, koji traže nove subvencije za KAP i očekuju da Vlada preuzme kredite kompanije pokrivene državnim garancijama.

Moisejev, koji je u julu prošle godine došao u KAP, već ima bogato iskustvo u zatvaranju sličnih kombinata.

Takav slučaj je bio sa jednim od Kombinata ruskog biznismena Olega Deripaske u Zaporožju u Ukrajini, a radio je, takođe, i u Bogoslovskom kombinatu u Rusiji, kojem je ruski milijarder namijenio sličnu sudbinu, ali ga je u tome Vlada Rusije, u posljednji čas, zaustavila.

Prema informacijama “Vijesti” iz crnogorske Vlade nije isključeno da će član države u bordu KAP-a Nebojša Dožić uskoro morati da stavlja veto na pojedine odluke uprave aluminijumske kompanije jer je očigledno da ruski menadžeri planiraju na sve načine da “pritisnu” državu da im odobri nove subvencije za struju ili odgodi plaćanje dospjelih računa EPCG, u narednih nekoliko mjeseci.

“Vijestima” je potvrđeno u EPCG da trenutni dug KAP za utrošenu električnu energiju iznosi oko 25 miliona eura, te da aluminijumska kompanija od novembra prošle godine redovno plaća račune.

U proteklih godinu dana nekoliko najava o skorom zatvaranju Kombinata iz ruskog menadžmenta, bila u stvari alibi i samo uvertira za neplaćanja mjesečnog računa za struju.

KAP lani platio 9,6 miliona za doprinose

Broj firmi sa kojima KAP sarađuje iznosi više od stotinu malih i srednjih preduzeća. Kako saznajemo nezvanično u kompaniji, radi se uglavnom o dobavljačima. Kombinat aluminijuma protekle godine po osnovu poreza i doprinosa na zarade i ostala primanja zaposlenih nadležnim državnim institucijama uplatio je ukupan iznos od skoro 9,6 miliona eura.

Od toga, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje – oko 4,17 miliona eura, Fondu za zdravstveno osiguranje oko 2,5 miliona i Zavodu za zapošljavanje Crne Gore oko 218.000 eura.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *