Zuckerberg rekorder sa 1,5 mlrd. dolara poreza za prodaju dionica

Dodajte komentar

Mark Zuckerberg mogao bi ove godine platiti 1.5 milijardi dolara poreza, a taj bi iznos prema pisanju Financial Timesa bio jedna od najviših poreznih obaveza u Sjedinjenim Američkim Državama.

Upravo se taj iznos očekuje zbog izlaska Facebooka na berzu i pet milijardi dolara koje bi osnivač Facebooka trebao zaraditi prodajom svojih dionica.

Prema riječima izvora Financial Timesa koja je upoznata s Zuckerbergovim finansijama, Mark nikad do sad nije prodao svoje dionice u Facebooku. Zuckerberg je svoje dionice dobio 2005. godine kao Facebookov CEO,  a prema pisanju medija trenutno posjeduje 533 miliona dionica Facebooka. Svaka je dionica navodno vrijedna više od 40 dolara.

John Barcal, vanredni profesor računovodstva na USC Leventhal School of Accounting objašnjava kako će Zuckerbergov prihod od nekvalificirajućih dioničkih opcija biti oporezivan po najvišoj američkoj graničnoj stopi poreza na dohodak od 35 posto. Deset posto od profita ići će saveznoj državi Kaliforniji, no taj iznos moći će se odbiti od federalnih potraživanja.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *