Dojče banci imidž ispred milijardi

Dodajte komentar

Iako dijeli sudbinu ostalih banaka u evrozoni, Dojče banci (DB) je važnija reputacija među klijentima od jeftinog novca Evropske centralne banke.

Prema navodima Blumberga, Dojče banka je odbila da uzme trogodišnje zajmove ECB-a jer smatra da bi na taj način ugrozila svoj ugled među klijentima širom svijeta.

“Činjenica da nikad nismo uzeli novac od vlade čini nas sa reputacijske tačke gledišta toliko privlačnim za brojne klijente da ćemo nerado odustati od takve politike“, kaže glavni izvršni direktor Josef Akerman.

Podsjetimo, ECB je krajem decembra odobrila 489 milijardi evra trogodišnjih zajmova evropskim bankama po kamatnoj stopi od jedan odsto. Time evropska monetarna vlast želi dodatno da ojača kreditne tokove prema privredi, a zajmove su prihvatile 523 banke.

Evropski analitičari pozdravljaju Akermanovu odluku. Metju Klark, analitičar u “Keefe, Bruyette & Woods” smatra da je “ideja da novac centralne banke može biti iskorišten za generisanje profita, a ne za redukovanje rizika politički sporna. To je najbolje izbjeći ako možete“.

Ipak, odluka Dojče banke je došla nakon što je otkriveno da je ta njemačka banka već uzela novac poreskih obveznika, i to američkih. Naime, u novembru 2008. godine banka je učestvovala u programu hitnih zajmova Saveznih rezervi teškom 1,2 biliona dolara i uzela zajam od 66 milijardi dolara.

“Mi smo tada naučili svoju lekciju kada smo bili ohrabrivani da pozajmimo novac“, kazao je Akerman, prenose agencije.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *