Krajem mjeseca ruski kredit za “Željeznice Srbije”

Dodajte komentar

Prvi ugovor vrijedan 420 miliona evra za nekoliko projekata u željezničkoj infrastrukturi u Srbiji, na osnovu ruskog državnog kredita od 600 miliona evra, biće potpisan do kraja februara.

Pomoćnik srpskog ministra infrastrukture za željeznicu Dejan Lasica rekao je da se u Srbiji već desetak dana nalazi ruska delegacija koja sa domaćim stručnjacima dogovara detalje ostvarivanja ruskog kredita.

“U toku su pregovori o cijeni i procentualnom učešću domaćih i ruskih firmi, a završetak pregovora očekuje se tokom nove posjete ruske delegacije u februaru. Ostali dijelovi ugovora su u velikoj mjeri usaglašeni”, rekao je Lasica za “Blic”.

Prvi ugovor koji će biti potpisan do kraja februara obuhvata izgradnju drugog kolosijeka pruge Beograd -Pančevo, projektantske vrijednosti 45 miliona evra, zatim nabavku dizel-motornih garnitura za potrebe preduzeća “Željeznica Srbije”, vrijednu oko 75 miliona evra. Obuhvata i izgradnju pruge Valjevo – Loznica, projektantske vrijednosti 270 miliona evra, rehabilitaciju dionice na Koridoru 10, kao i 111 kilometara pruga u vrijednosti oko 30 miliona evra i nedostajuću tehničku dokumentaciju, te glavni projekat za dionicu Valjevo – Loznica.

Dogovoreno je, prema riječima Lasice, da ruski kredit bude fazno realizovan i da tokom ove godine počne ostvarivanje projekata čija je tehnička dokumentacija usaglašena i potvrđena.

Osim usaglašenih projekata, moguće je da se iz kredita finansira i izgradnja tehničko-putničke stanice Zemun vrijedne oko 29 miliona evra, izgradnja “Beograd centra” za oko 108 miliona evra i modernizacija pruge Beograd – Bar.

“Uslov za ostvarivanje svih projekata jeste i zaključivanje bilateralnog kreditnog ugovora između dvije države sa jasno naznačenim predmetom radova. Taj sporazum mora biti ratifikovan u Narodnoj skupštini”, dodao je Lasica.

Ruska firma “Zarubestroj tehnologije”, ćerka firma Ruskih državnih željeznica, otvorila je predstavništvo u Srbiji krajem prošle godine.

Ova ruska firma biće nosilac posla u cijelom projektu u saradnji sa srpskim firmama.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *