Direktor Deutsche Banka: Bankari imaju društvenu odgovornost kad dobiju bonuse

Dodajte komentar

Josef Ackerman, izvršni direktor Deutsche Banka, izjavio je kako bankari imaju društvenu odgovornost kad dobiju bonuse.

“Naša je društvena odgovornost da damo doprinos, jer ako se nejednakost u raspodjeli bogatstva i prihoda nastavi povećavati, imat ćemo pred sobom tempiranu socijalnu bombu, a to niko ne želi”, kaže on.

Ackerman smatra kako bankari nešto malo moraju vratiti društvu i na taj način sačuvati vlastitu glavu u slučaju da dođe do revolucije.

Njegovi komentari došli su nakon tradicionalne ankete koju Hanson Green i Directorbank sprovode među direktorima velikih banaka i kompanija. Anketa je pokazala kako 32 posto čelnika smatra da sistem prema kojem se određuju plaće direktora ne funkcioniše. Inače, prosječna direktorska plata prošle je godine rasla za 13 posto.

Njih 45 posto smatra kako bi kompanije i banke javno trebale u svojim izvještajima objavljivati odnose plata prosječnih zaposlenih i izvršnih direktora. Čak 94 posto smatra kako bi kompanije trebale imati prvo direktorima uzeti već isplaćene bonuse ukoliko se performanse firme srozaju u doglednom vremenu.

Inače,  Ackerman će ove godine primiti bonus od osam miliona eura. Međutim, nije želio otkriti koliko će “vratiti društvu” ove godine.

izvor: business.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *