Pao trošak zaduživanja evropskih banaka

Dodajte komentar

Nakon što je Evropska centralna banka (ECB) u finansijski sistem eurozone plasirala 489 mlrd eura kako bi spriječila jačanje nelikvidnosti, obveznice globalnih banaka tokom ovog mjeseca ostvaruju najveći oporavak u gotovo tri posljednje godine, piše Financial Times.

Prema indeksima Barclays Capitala ukupan povrat na obveznice evropskih finansijskih institucija u ovom je mjesecu 3,5%, a za američki finansijski dug povrat iznosi 3%.

Povrati na oba tržišta pokazuju najveći mjesečni oporavak od jula 2009. te pad cijene zaduživanja ovih institucija.

Naime, povrat na obveznice ostvaruje se ukoliko cijene obveznica rastu, a kako se cijene i kamatne stope kreću u suprotnim smjerovima porast vrijednosti obveznica znači smanjenje troška zaduživanja.

ECB-ovih 489 mlrd eura podiglo raspoloženje investitora

Oporavak obveznica bankarskog sektora u Evropi pokazuje uticaj ECB-ove 489 mlrd eura vrijedne operacije dugoročnog refinansiranja (long-term refinancing operations ili LTRO) koja je podigla raspoloženje investitora nakon teške druge polovine 2011., u kojoj su evropske banke imale problema u prikupljanju sredstava na tržištu.

Više od 500 evropskih banaka tražilo je u decembru trogodišnje zajmove od ECB-a, a druga tranša sredstava unutar LTRO-a očekuje se u februaru.

“LTRO je preplavio tržište novcem i uklonio određena pitanja o sposobnosti bankarskog sektora”, naglasio je Mark Gelller, čelnik udruženja finansijskih institucija u londonskom Barclays Capitalu. Geller je dodao kako se bolje raspoloženje investitora direktno reflektiralo na značajan oporavak povrata na bankarske obveznice, obveznice kompanija, kao i na pad troškova osiguranja od defaulta.

Naime, Markitov iTraxx Senior European Financials index koji mjeri raspon credit default swap-ova (CDS-ova) za najveće evropske banke pokazao je kako se trošak osiguranja od defaulta u petak zadržao na 215 baznih bodova dok je primjerice sredinom novembra iznosio oko 354 baznih bodova.

“U prvoj polovini prošle godine, investitori su sjedili na novcu i posmatrali kako će se kriza eurozone razviti. LTRO je razlog zašto su se investitori vratili obveznicama”, istakao je Adam Bothamley, HSBC-ov čelnik za evropsko dužničko tržište.

Međutim, neki analitičari upozoravaju kako tržišta ignorišu velike rizike s kojima se Evropa i dalje suočava, jer kako naglašavaju, dužnička kriza i dalje prijeti Grčkoj i Portugalu.

Jason Brady, portfolio menadžer u Thornburg Investment Management naglašava kako brojni investitori imaju potrebu za prihodom i pri tome često preuzimaju visok rizik.

 izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *