Izvršni direktor RBS-a pod pritiskom javnosti odustao od bonusa

Dodajte komentar

Izvršni direktor Royal Bank of Scotland (RBS) Stephen Hester pokleknuo je pod pritiskom javnosti i politike te je prošle noći objavio da odustaje od svog kontroverznog bonusa, objavili su britanski mediji.

Hester je Upravnom odboru banke, koja je u većinskom državnom vlasništvu, saopštio da neće prihvatiti novčanu nagradu za 2011. godinu, vrijednu gotovo milion funti. 

Odluku je donio nakon višednevnih intenzivnih kritika parlamentarnih zastupnika i javnosti zbog primanja i povlastica koje uživa kao čelnik banke koja je u 82-postotnom državnom vlasništvu. Bonus iznosi 60 posto nagradnog iznosa koji bi Hester mogao dobiti, no javnost smatra da je i tih 60 posto previše.

U anketi lista The Indenpendent 56,5 posto anketiranih protivi se bilo kakvoj isplati bonusa Hesteru, 16,6 posto smatra da ga treba nagraditi iznosom do 100.000 funta, 11,2 posto smatra da nagrada treba iznositi između sto hiljada i milion funta, a 15,7 posto odobrava bonus od milion funta.

Hesterov potez je direktan odgovor na subotnju najavu laburista da će u Zastupničkom domu zatražiti raspravu o primanjima bankara te tražiti glasanje o isplati bonusa.

Pritisak je povećan nakon što se predsjednik RBS-a sir Philip Hampton odrekao svog bonusa od 1,4 miliona funta.

Izvori iz RBS-a kažu da je Hester bio “iznenađen osudom” s kojom je suočen te da je odluka iznuđena nakon što je postalo izvjesno da će Zastupnčki dom glasati o ukidanju bonusa, piše britanski list The Guardian.

“Hester je sam donio odluku. Trajno se odrekao bonusa radije nego da odgađa odluku, svjestan da će se nagrade ionako morati odreći ako dođe do glasanja u Zastupničkom domu”, navodi izvor.

Hester je za prošlu godinu trebao biti nagrađen s oko 963.000 funta u dionicama, ali tokom vikenda je izbilo na vidjelo da bio za rad u RBS-u moglo biti isplaćeno ukupno 39 miliona funta.

Banka je već izdvojila 3,3 miliona funta za njegov bonus u ovoj godini.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *