UniCredit ide na tržište po 25 milijardi eura za kreditiranje

Dodajte komentar

Najveća italijanska banka UniCredit, vlasnica Zagrebačke banke, očito ohrabrena interesom ulagača u dokapitalizaciji, planira snažan izlazak na međunarodno tržište na kojem prodajom pokrivenih obveznica želi prikupiti 25 milijardi eura kapitala.

Vijest da UniCredit priprema izdanje pokrivenih obveznica dok još nije završeno izdanje 7,5 milijardi eura prava na upis dionica u postupku dokapitalizacije, tržišta su protumačila kao pozitivan znak. Do kraja ove sedmice naime, traje prikupljanje ponuda ulagača za upis novih dionica. Struktura kupaca i, najvažnije od svega, uspjeh izdanja trebao bi biti objavljen iduće sedmice.

Uspješna emisija
Podsjetimo, UniCreditu je 7,5 milijardi eura osigurano jer se na upis obavezao sindikat međunarodnih banaka. Uspije li, međutim, UniCredit prodati sve dionice na tržištu da sindikat ne bude prisiljen uskočiti s otkupom, bit će to dobar znak za buduće dokapitalizacije ostalih evropskih banaka koje do kraja juna moraju povećati kapital i uskladiti se s regulativom Basela III.

U obaveštenju na Luksemburškoj berzi UniCredit je najavio da će novac dobijen prodajom pokrivenih obveznica biti korišten za “opšte ciljeve kreditiranja uključujući i poslove hipotekarnog kreditiranja”.U ovom trenu nije isključeno da će UniCredit dio novca od pokrivenih obveznica upotrijebiti kao kolateral za kredite za likvidnost Evropske centralne banke (ECB).

Pokrivene obveznice, inače, su dužnički instrument ‘pokriven’ određenom imovinom ili drugim zajmovima, a popularne su među investitorima jer su sigurnije od neosiguranih vrijednosnih papira i kupcima nose relativno visoke prinose. List Financial Times iz neimenovanog izvora bliskog UniCreditu doznaje da je banka požurila s izdanjem obveznica da iskoristi dobro raspoloženje i veliku potražnju investitora.

Neminovan pad boniteta
Žurba se može objasniti i vjerovatnim smanjenjem rejtinga toj italijanskoj banci koje se očekuje u idućih nekoliko dana zbog pada boniteta Italije na ocjenu ‘BBB+’. Uz izdanje novih, UniCredit je ulagačima istovremeno ponudio i program otkupa postojećeg izdanja dužničkih vrijednosnica ukupne vrijednosti oko 5,5 milijardi eura. Banka bi otkupila vrijednosnice po cijeni nižoj od nominalne, ukupno do iznosa od najviše tri milijarde eura.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *