Potražnja za čelikom u svijetu će rasti

Dodajte komentar

Svetska asocijacija za čelik predviđa da će ove godine tražnja za čelikom na svetskom tržištu nastaviti da raste, pa će ovogodišnji rast iznositi oko 5,4 odsto. Zemlje u usponu i razvoju formiraće čak 73 odsto svetske tražnje, dok su pretkrizne 2007. godine formirale tek 61 odsto.

Prema podacima za 2010. godinu na koje se poziva nemački list Handelsblat, na čelu liste najvećih proizvođača je Arcelor Mital sa sedištem u Luksemburgu, sa proizvodnjom od 99,5 miliona tona. Među prvih deset je čak pet kineskih kompanija, zatim dve japanske i po jedna iz Južne Koreje i Indije.

Deseta kompanija na listi, indijska Tata steel, imala je proizvodnju od 23,5 miliona tona. Prema podacima evropskih asocijacija za čelik, ukupna svetska proizvodnja čelika prošle godine je iznosila 1.514,7 miliona tona i u odnosu na prethodnu godinu je porasla za 6,8 odsto. Samo u Kini proizvedeno je 683,3 miliona tona čelika uz rast od 8,9 odsto, a u Evropskoj uniji 177,4 miliona tona uz rast od 2,8 odsto.

Najveći evropski proizvođač te sirovine je Nemačka, a njihovo udruženje koje okuplja kompanije iz grane predviđa da će tražnja za čelikom ove godine ostati stabilna. Prošle godine je tržište čelika u Nemačkoj, za razliku od većine drugih industrijskih država, dostiglo visok nivo iz 2006. godine.

Hans Jirgen Kerhof, šef Privrednog udruženja za čelik, sa sedištem u Diseldorfu očekuje stabilnu proizvodnju u toj grani nemačke industrije. Nesigurnost na tržištima nije definitivno otklonjena, kaže on, ali krajem 2011. godine su zalihe značajno smanjene, a uticajni ekonomski instituti procenjuju da će nemačka privreda već početkom leta prevazići slabljenje konjunkture s početka ove godine. Kerhof pridaje naročito veliki značaj dobrim signalima iz onih grana nemačke industrije koje su veliki potrošači čelika: „Automobilska industrija u ovoj godini očekuje proizvodnju na rekordnom nivou iz 2011. godine, proizvodnja mašina i opreme takođe računa sa rastom.“

Nemačka je 2008. godine bila i pojedinačno najveće izvozno tržište Ju es Stila Srbija, da bi ga tokom 2009. i 2010. godine sa prvog mesta potisnula Italija, za koju se procenjuje da će ove godine zapasti u tešku recesiju. Poređenja radi, dajemo podatke o vrednosti izvoza Ju es Stila za prvih pet izvoznih destinacija.

izvor: danas.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *