Fed će podići kamatne stope tek krajem 2014.

Dodajte komentar

Američka centralna banka, the Federal Reserve, je objavila da očekuje da će kamatne stope podići tek krajem 2014. Taj iznenađujući potez je izazvao pad vrijednosti dolara na tržištima i snizio američke troškove zaduživanja.

Iz Fed-a su rekli kako vide “značajne rizike za usporavanje” ekonomije, te da se inflacija spustila na prihvatljiv nivo, javlja BBC.

Kamatna stopa ostaje na nivou od nula do 0,25%.

Međutim, neki članovi Fedovog odbora, koji je upravo završio dvodnevni sastanak, smatraju da bi kamatne stope trebale porasti ranije. Uz tradicionalne ekonomske prognoze, Fed je po prvi puta objavio i pojedinačne prognoze kamatnih stopa članova odbora.

Tako je otkriveno da tri od 17 članova odbora smatraju da bi kamatne stope trebale porasti do kraja ove, a šest očekuje njihov rast do kraja 2013.

Do kraja 2014., šest članova očekuje da kamatne stope ostanu na rekordnom minimumu, a jedan član očekuje da će do tada porasti na 2.75%.

Iz Feda su snizili prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu  na 2,2-2,7%, od prethodnih 2,5-2,9%. Očekuju i da će nezaposlenost pasti na 8,2 posto, s ranije prognoze od 8,5 posto.

 izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *