Austrijske banke ne idu iz Srbije

Dodajte komentar

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković kaže da nema najava o povlačenju bilo koje od austrijskih banaka u Srbiji.

Marković je ocijenio da je bankarski sektor u zemlji stabilan.

Povodom informacija da je Nacionalna banka Austrije najavila povlačenje austrijskih banaka iz istočnoevropskih zemalja, Marković je rekao da je, za razliku od nekih drugih zemalja, bankarski sektor u Srbiji ,”stabilan, visoko kapitalizovan i likvidan, ali i profitabilan”.

To su, kako je rekao, najznačajniji faktori u odlučivanju iz kojih zemalja će se neko povući, a gdje će nastaviti svoje poslovanje, kaže on.

Viceguverner je rekao da se za sada ne primjećuje ništa što bi ukazivalo na smanjenje eksternog kreditiranja, ali i dodao da se stalno prate svi tokovi kapitala.

Poredeći sadašnju ekonomsku krizu sa onom iz 2008. godine, Marković je ocijenio da je ova sada aktuelna drugačija zato što nije došlo do potpunog presušivanja likvidnosti, kao što je to bilo u prethodnoj.

Ocijenivši to dobrim, on je rekao da je u sadašnjoj situaciji loše to što je fokus krize na evrozoni, “koja je mnogo bliža našoj kući”, za razliku od nekadašnjeg koji je prevashodno bio na SAD, podsjetivši da je upravo evrozona jedan od glavnih izvoznih partnera Srbije.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *