Uoči WEF u Davosu: Sadašnji kapitalizam je u propadanju

Dodajte komentar

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, Klaus Schwab, kaže da će se u Davosu tražiti način za reformu kapitalističkog sistema. Predsjednica MMF-a, Christine Lagarde, upozorila je političare da veliki fiskalni rezovi ugrožavaju ekonomski rast.

Šta možemo očekivati od sastanka svjetske ekonomske i političke elite koji počinje sutra počinje u Davosu? Procjene je uistinu nezahvalno davati jer ovom skupu prethodi nimalo optimistička prognoza Svjetske banke koja predviđa najniži globalni rast u posljednje tri godine te da će kriza eura uticati na usporavanje rasta tržišta u razvoju.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond (MMF) ne vjeruje u obuzdavanje dužničke krize u eurozoni te najavljuje povećanje svog fonda na 500 milijardi dolara koji bi bili u rezervi za dodatno kreditiranje.

Uzdrman rejting članica EU

Nadalje, godišnji svjetski ekonomski forum (WEF) u švajcarskom skijaškom centru se održava još pod uticajem šoka za većinu zemalja Evropske unije, nakon što je reputacija eurozone srozana odlukom američke bonitetne agencije Standard & Poors koja je snizila kreditnu sposobnost devet članica EU, uključujući vrhunski trostruki A rejting Francuske. Njemačka, evropski ekonomski lider, izbjegla je sniženje rejtinga, ali je, bez obzira na to, bila primorana da snizi prognozu rasta svoje ekonomije.

Od ekonomskih i političkih lidera, uključujući 40 šefova država i vlada, biće zatražno da iznesu nove ideje na petodnevnom forumu u Davosu. Posebno će biti zanimljivo čuti ocjenu njemačke kancelarke Angele Merkel koja će, kako je najavljeno, otvoriti 42. WEF, s obzirom na očekivanja da će diskusijama dominirati neuspjeh eurozone da suzbije svoju dužničku krizu te izgledi da se previranja prošire svjetskom ekonomijom.

Domaćin i osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, profesor ekonomije Klaus Schwab, istakao je da će se u Davosu tražiti način za reformu kapitalističkog sistema za koji se ocjenjuje da je “zastario i u propadanju”.

“Nalazimo se u eri temeljnih promjena koje hitno zahtijevaju nove načine razmišljanja umjesto uobičajenih”, rekao je Schwab, dodavši da “za kapitalizam u svom sadašnjem obliku nema mjesta u svijetu oko nas”.

Organizatori Foruma su upozorili da finansijske teškoće iz posljednjih nekoliko godina podstiču ozlojeđenost koja bi mogla da razbukta protekcionizam, nacionalizam i socijalne nemire.

Fiskalni rezovi

I predsjednica MMF-a, Christine Lagarde, upozorila je političare koji se okupljaju u Davosu da veliki fiskalni rezovi ugrožavaju ekonomski rast.

“Svijet se suočava s hitnim i važnim izazovima koji će ozbiljno uticati na izglede za budući rast. Zabrinuti smo zbog sve manjeg globalnog ekonomskog rasta i sve veće neizvjesnosti, zbog rasta nezaposlenosti kao i zbog tendencije prema protekcionističkim politikama”, izjavila je Lagarde zajedno s ostalim članovima Grupe za Globalne probleme pri Svjetskom ekonomskom forumu.

Potpisnici izjave su i predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, organizacijski direktor WTO-a Pascal Lamy, te čelnici osam drugih multilateralnih i regionalnih institucija.

Ukratko, ocjena je, fiskalne politike trebalo bi prilagoditi tako da potiču ekonomski rast, a ne da ga one ograničavaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *