Stiglitz: Bit će još gore i zato ulažite u zelenu ekonomiju i oporezujte bogate!

Dodajte komentar

Dobitnik Nobelove nagrade i ekonomski stručnjak Joseph Stiglitz je najavio kako će ova godina biti još gora od 2011. u svojoj analizi u dnevnom listu The Scotman.

„Amerikanci moraju odustati od političkih prepucavanja i omogućiti stimuliranje ekonomije državnim novcem kako bi smanjili nezaposlenost. Istovremeno, evropske zemlje moraju shvatiti da budžetski rezovi ne mogu rezultirati privrednim rastom“, smatra Stiglitz.

Stiglitz smatra da bi ulaganje u zelene ekonomske grane bio važan korak u borbi protiv globalnog zatopljenja, te bi stimulisalo rast na tržištu rada. Promjena poreske strukture na način da se više oporezuju oni najbogatiji reducirala bi nejednakost i omogućila državi podsticanje programa za zapošljavanje.

„Politika i ideologija, posebno u SAD-u, neće dopustiti takve reforme. Fiksacija na deficit rezultirat će rezovima u potrošnji za socijalu, čime će se nejednakost povećati. Isto tako, privlačnost ekonomske teorije koja zagovara uklanjanje potencijalnih barijera u proizvodnji onemogućava veće poreze za bogate”, piše Stiglitz.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *