Libija skida Gadafija sa novčanica

Dodajte komentar

Libijska centralna banka saopštila je da povlači novčanicu od 50 dinara na kojoj se nalazi lik nedavno ubijenog libijskog vođe Moamera el Gadafija. Iz istog razloga uskoro će Libija povući još dvije novčanice, od 20 i jednog dinara.

Guverner banke Al-Sedik Omar al-Kabir rekao je novinarima da Libijci imaju rok do 15. marta da novčanice od 20 dinara, na kojima je Gadafi prikazan sa zatamnjenim naočarima, predaju bankama koje će ih zatim proslijediti centralnoj banci. Banka će postepeno povući i apoene od 20 dinara i jednog dinara, prenosi  agencija Tanjug.

Kabir je rekao da centralna banka pokušava da “obriše sve loše tragove vladavine mrtvog tiranina” uklanjanjem novčanice sa Gadafijevim likom iz monetranog sistema. Na novčanici od 20 dinara prikazan je Gadafi kako stoji sa više šefova država, uključujući svrgnutog predsjednika Tunisa Zina al-Abidina Ben Alija.

Novčanica od jednog dinara ima na sebi sliku Gadafija koji nosi šal i drži jednu ruku na lijevom obrazu.

“Novčanice od jednog i 20 dinara biće povučene jer ove slike podsjećaju Libijce na vrijeme diktature”, izjavio je savjetnik za medije centralne banke Isam Buadžila za francusku agenciju.

izvor: manager.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *