Beogradska berza: Nedjeljni komentar 19.12.2011 – 23.12.2011

Dodajte komentar

I protekle sedmice na Beogradskoj berzi zabeležen je solidan obim prometa, ali ponovo kao posledica unapred dogovorenih transakcija na nekolicini nelikvidnih hartija. Slično kao i protekle sedmice, veliki doprinos ukupnoj realizaciji dale su i obveznice stare devizne štednje. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 12,8 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio na vrednosti 1,5 odsto, ne uspevši da premaši psihološku granicu od 500 poena. Ova korpa najlikvidnijih hartija na tržištu od početka godine i dalje nosi veliki minus od 24 procenta. 

Akcije – Najprometnija hartija bila je beogradska Univerzal banka (UNBN) koja je zabeležila promet od 117,5 miliona dinara, mahom generisan u dve velike transakcije na nivoima 2.100 i 2.150 dinara. Ukupno je isprometovano 9,7 odsto akcija ove banke, a kupac prvog paketa bilo je nedavno osnovano preduzeće Delta Capital. Zanimljivo je da od nedavno nekolicina najvećih akcionara Univerzal banke ne raspolaže pravom glasa u skupštini akcionara nakon sprovedenih mera od strane Komisije za hartije od vrednosti. Veliki promet od 49,3 miliona dinara zabeležila je i Privredna banka (PRBN), takođe u unapred dogovorenim transakcijama u kojima je isprometovano 5,9 odsto akcija. Standardno likvidnije bankarske akcije nisu generisale velike promete. Niška AIK banka (AIKB) je registrovala solidnu tražnju na nivoima oko 1.600 dinara, dok se Agrobanka (AGBN) stropoštala preko 9 procenata uz izuzetno niske promete. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), uglavnom je oscilirala oko nivoa od 1.650 dinara uz promet od 5,8 miliona dinara.

Od likvidnijih hartija iz realnog sektora najviše se trgovalo NIS-om (NIIS) koji je nedelju zaključio na 612 dinara. NIS je u nedelji dobio na vrednosti 1,6 odsto uz prilično solidnu tražnju na nivoma od oko 610 dinara. Ova kompanija je najavila veoma ambiciozan plan ulaganja u geološka istraživanja u zemlji i regionu do 2020. godine vredan oko 400 miliona evra.

Beogradski Imlek (IMLK) je registrovao promet od 25,2 miliona dinara mahom oko nivoa od 2.250 dinara, dok se bečejski Sojaprotein (SJPT) posle nedelje dana ponovo vratio iznad granice od 500 dinara. Akcije ovog najvećeg regionalnog prerađivača soje porasle su u sedmici 5,2 odsto, slično kao i Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) u očitom nastojanju investitora da kupe ove hartije pre isteka dana dividende. Aerodrom spada u red kompanija koje će isplatiti dividendu onim akcionarima koji budu imali taj status 31. decembra tekuće godine.

Najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) nakon nekoliko sedmica posrtanja, zabeležio je rast od nepunih sedam procenata stigavši do nivoa od 385 dinara. Od početka godine Energoprojekt je oslabio 57,2 odsto i trenutno vredi 3,6 milijardi dinara (35,4 miliona evra).

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su i protekle sedmice veoma visok promet od 8,5 miliona evra, u velikoj meri zahvaljujući dvema transakcijama na seriji A2016 koje su ostvarene uz godišnje prinose od 5,55-5,56 odsto.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *