Banke u Srbiji povećale dobit

Dodajte komentar

Dobit banaka u Srbiji prije oporezivanja na kraju trećeg kvartala 2011.godine iznosila je 25,1 milijardu dinara i za 21,2 odsto je veća nego u istom periodu prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Od 33 banke, koliko ih posluje u Srbiji, gubitke je na kraju septembra uknjižilo 10 banaka u ukupnom iznosu od 6,9 milijardi dinara.

Najveću dobit imale su Banka Inteza (7,8 milijardi), Rajfajzen banka (4,3 milijarde), Unikredit banka (četiri milijarde), Komercijalna banka (tri milijarde) i Eurobanka EFG (2,2 milijarde).

Agrobanka je imala najveći gubitak (2,3 milijarde), zatim Alfa banka (1,3 milijarde), Vojvođanska banka (1,2 milijarde), OTP banka (0,6 milijardi) i Findomestik banka (0,4 milijarde).

U izvještaju sektora NBS za kontrolu poslovanja banaka navedeno je da je na rast dobiti banka najviše uticao porast prihoda od kamata u iznosu od 9,1 milijarde dinara, što je 11,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, zatim prihodi od naknada i provizija koji su iznosili 1,9 milijardi i veći su za 7,8 odsto.

Neto aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju septembra iznosila je 2.538 milijardi dinara, što je za 4,8 milijardi dinara više nego na početku godine, dok je ukupan kapital banaka bio 535 milijardi dinara.

Broj zaposlenih u bankama je smanjen od početka godine za 243, tako da je na kraju trećeg tromjesečja taj sektor zapošljavao 29.644 ljudi.

izvor: capital.ba / emg.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *