Bankama eurozone treba 115 mlrd eura dodatnog kapitala

Dodajte komentar

Evropska agencija za banke (EBA) procijenila je u četvrtak da 70 testiranih banaka u eurozoni treba ukupno 114,7 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi se uspješno nosile s dužničkom krizom u zoni primjene evropske jedinstvene valute.

U oktobru EBA je potrebni dodatni iznos procijenila na 106 milijardi eura, zatraživši od banaka da do sredine iduće godine podignu stopu adekvatnosti kapitala na devet posto nakon što prilagode vrijednost portfelja državnih obveznica zaduženih članica eurozone cijenama na tržištu.

Znatno je podignut ukupan iznos potreban za dokapitalizaciju testiranih njemačkih banaka, na 13,1 milijardu eura, s 5,2 milijarde procijenjene u oktobru.

Procjena ukupnog iznosa za dokapitalizaciju testiranih italijanskih banaka podignuta je na 15,4 milijarde eura, sa 14,8 milijardi, a za milijardu eura viši je i ukupni iznos koji moraju prikupiti austrijske banke i utvrđen je na 3,9 milijardi eura.

Testirane španske banke moraju pribaviti 26,2 milijarde eura, čime je EBA za njih potvrdila procjenu iz oktobra.

Ukupan iznos koji moraju prikupiti francuske banke snižen je pak na 7,3 milijarde eura, s 8,8 milijardi eura procijenjenih u oktobru.

Među italijanskim bankama najveći iznos mora prikupiti UniCredit, osam milijardi eura. Banco Popolare mora povećati kvalitetni kapital za 2,7 milijarde eura, dok je za Intesu SanPaolo EBA utvrdila da je primjereno kapitalizirana.

Od austrijskih banaka Erste mora povećati kapital za 743 miliona eura, a Raiffeisen za 2,1 milijardu eura.

Među testiranim je bankama i Nova Ljubljanska Banka, koja za dosezanje minimalne stope adekvatnosti kapitala od devet posto mora prikupiti 320 miliona eura.

Mađarska OTP banka primjereno je kapitalizirana, procjenjuju u agenciji.

Gotovo polovina od ukupno 70 testiranih banka raspolaže adekvatnim nivoom kvalitetnog kapitala, a najveću svotu mora prikupiti španska Banco Santander, čak 15,3 milijarde eura.

Reuters je izvijestio da je jtalijanska centralna  banka (BoI) nakon objave EBA-ina izvješća javila da će italijanskim bankama biti dopušteno preduzeti tek vrlo ograničene mjere kako bi podigle nivo kvalitetnog kapitala.

“Prodaja državnih obveznica neće ni na koji način ublažiti kapitalne zahtjeve koje banke moraju ispuniti do juna iduće godine”, ističu u italijanskoj centralnoj  banci. Napominju da bi nakon konsultacija s EBA-om mogli pristati da banke prodaju dio imovine kako bi ispunile zadane kriterije ako te mjere ne budu sužavale njihove mogućnosti za finansiranje. Italijanske banke moći će smanjiti rizičnu imovinu samo ako su prethodno postigle odgovarajući dogovor s relevantnim tijelima, naglasila je centralna banka Italije.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *