Lehman Brothers dobio 18 milijardi dolara od FED-a

Dodajte komentar

Samo tri mjeseca prije kolapsa Lehman Brothersa, inače najvećeg bankrota u američkoj istoriji, Savezne rezerve (Fed) brokerskom su odjeljenju te banke posudile 18 milijardi dolara. Tajni program Feda ST OMO (single-tranche open-market operation), piše Bloomberg, brokerskom odjeljenju Lehmana je u četiri navrata u junu 2008. godine odobrio taj ukupni iznos.

Fedov program u tom je razdoblju odobrio čak 80 milijardi vanrednih kredita. Naime, riječ je o kratkoročnom kreditu čiji je rok dospijeća 28 dana, a banke koje su ga koristile prvo su se morale javiti na aukciju. Kamata tih kredita iznosila je čak 0,01 posto. No nije Lehman jedina banka koja je koristila sredstva Feda.

Prema izvještaju koji je Fed morao objaviti prema nalogu saveznog suda, 19 banaka je u tom razdoblju dobijalo kredite. Tako je najprofitabilnija banka u istoriji Wall Street-a Goldman Sachs u decembru 2008. dobila 15 milijardi dolara, što je bila najveća pojedinačna tranša kredita koju je Fed dao nekoj banci. Te su godine kredit dobile i Credit Suisse te Royal Bank of Scotland.

Glavni razlog te Fedove aktivnosti prema bankama bio je zapravo haos koji je nastao krahom tržišta nekretnina, pri čemu je najveća posljedica bila propast vrijednosnih papira nastalih upravo na hipotekarnim kreditima. Problemi s kojima su se tada američke banke susrele zbog tih vrijednosnica naposljetku je doveo do najveće finansijske krize od Velike depresije. Fed je 2008. organizovao 44 ST OMO aukcije na kojima su se banke nadmetale s visinom kamate koju su bile spremne platiti za kredite i vrijednosnice temeljene na hipotekama. Garancije na te papire trebale su dati državne kompanije poput Fannie Mae ili Freddie Maca, što je bio kolateral za Fedovu gotovinu.

Te transakcije poznate su kao repo ugovor (ugovor o ponovnom otkupu). Spomenuti program bio je dodatak dugoročnim operacijama Feda na otvorenom tržištu, koji je posuđivao gotovinu na najviše dvije sedmice pa se taj program koristio kao alat monetarne politike. U januaru 2008. godine Fed je prilagodio program kako bi ublažio pritisak na kratkoročnim kreditnim tržištima, poručivali su u to vrijeme u centralnoj banci. Međutim, političari koji su nakon godine dana izglasali projekt spašavanja finansijskog sektora (Dodd-Frankov zakon) o njemu navodno ništa nisu znali. “Do sada nisam znao za Fedov program”, kazao je Barney Frank, predstavnik demokrata u Kongresu koji je i donosio spomenuti zakon.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *