Hrvatski bankarski sektor je stabilan

Dodajte komentar

Nakon što je Hrvatska narodna banka zbog brojnih nezakonitosti u poslovanju i krivotvorenih izvještaja zabranila rad splitskoj Credo banci, iz HNB-a su izvijestili da su još četiri banke pod pojačanim nadzorom. Riječ je o Karlovačkoj banci, Nava banci, banci Kovanica i varaždinskoj Vabi, čiji je jamstveni kapital tek malo iznad dopuštenog minimuma.

Uprkos svemu, u centralnoj banci vjeruju da će bankarski sistem ostati stabilan. Kažu da se slučaj Credo banke ne može upoređivati s nadzorom ostalih banaka i da mjesta panici nema.

Prozvane banke redom ističu da njihovi klijenti nemaju razloga za zabrinutost.

Nismo dio grupe banaka kojima je adekvatnost kapitala kritično niska, a početkom decembra planiramo povećati temeljni kapital za 15 miliona kuna. Nema elemenata koji mogu zabrinuti štediše, saošteno je iz Nava banke.

Iz Karlovačke banke u saopštenju ističu kako imaju stopu adekvatnosti iznad zakonom propisanog minimuma. Normalno radimo svoj posao, a u proteklom je razdoblju u jamstveni kapital uplaćeno preko 80 miliona kuna, stoji u saopštenju.

Banka Kovanica dokapitalizovana je u posljednjih godinu dana s 96 miliona kuna, te joj adekvatnost kapitala premašuje 15 posto. Banka je likvidna i posluje stabilno, saopšteno je iz banke Kovanica.

Da paničiti ne treba, kažu i analitičari. Zbog toga što je bankarski sektor zasnovan na povjerenju i ukoliko to povjerenje erodira bez ikakve potrebe, onda zapravo građani sami sebi režu granu na kojoj sjede, poziva na oprez Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta.

Zbog loših iskustava iz prošlosti građani su skloni puhati i na hladno. Ipak, pokazatelji govore da je bankarski sektor stabilan. I dobro da je tako, koliko god smo često opravdano ljuti na ponašanje banaka.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *