Gligorov: Kriza došla do Njemačke, jedini izlaz je devalvacija eura

Dodajte komentar

U srijedu je upisano samo 65 posto ukupne ponude njemačkih obveznica, što je dokaz da je zaraza dužničke krize došla i do Njemačke.

To znači da su ulagači počeli izbjegavati i do srijede najsigurniju evropsku luku za ulaganje – Njemačku. Kako je na Međunarodnoj konferenciji “Dužnička kriza i posljedice po Hrvatsku – Poslovanje u novim okolnostima” objasnio Vladimir Gligorov s bečkog Instituta za međunarodne odnose, bijeg s perifernih zemalja kao što su Španija, Grčka ili Portugal prvo se slivao u Finsku, Austriju i Njemačku, a do prije nekog vremena preostala je samo Njemačka.

Sada kada je i Njemačka postala zemlja koju tržište izbjegava, prema Gligorovu optimalno je rješenje devalvacija eura jer se novac povlači iz te zajedničke evropske valute.

“Devalvacija bi mogla ispasti dobra jer bi mogla dovesti do stabilnosti finansijskog sistema i povećanja konkurentnosti evropskih ekonomija. Sanacija finansijske i dužničke krize u Evropi nije moguća bez slabljenja eura“, kazao je Gligorov, dodajući da bi to moglo dobro ispasti i za Hrvatsku koja je visoko euroizovana zemlja.

Prema njegovom mišljenju, jedan euro bi morao vrijedjeti jedan dolar.

Vujčić je dodao da će ulagači izbjegavati evropske obveznice zbog nedavnog otpisa pola grčkoga duga jer je tržište nakon toga shvatilo da CDS-ovi, odnosno osiguranje naplate duga, ne znače ništa pa je sasvim svejedno jesu li niski kao u slučaju Njemačke ili visoki kao što je slučaj s grčkim obveznicama.

***

Na aukciji njemačkih državnih obveznica juče je zabilježena najmanja potražnja od uvođenja eura, što je primoralo tamošnju centralnu banku Bundesbank na kupovinu velikog dijela ponuđenih obveznica i izazvalo strahovanja da dužnička kriza zahvata čak i jezgro eurozone. Bundesbank je bila prisiljena kupiti čak 39 posto od šest milijardi eura vrijednog izdanja duga Njemačke, budući da banke nisu bile zainteresovane.

Poređenja radi, Bundesbank je u prosjeku na aukcijama 10-godišnjih državnih obveznica u 2011. zadržavao oko 17,83 posto izdanja.

To je opasan znak da prvorazredna imovina eurozone postaje manje privlačna ulagačima, frustriranima zbog dužničke krize i nemogućnošću dogovora između Francuske i Njemačke o načinu suzbijanja krize.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *