Austrija naredila Ersteu i RBA da ‘obuzdaju’ kreditiranje na istoku

Dodajte komentar

Supervizori austrijskih banaka dali su uputstva bankama da limitiraju buduće kreditiranje u istočnim bankarskim podružnicama, za što ugledni Financial Times piše kako je to još jedan pokazatelj da bi kriza u eurozoni mogla imati i potencijalne efekte na ekonomije širom svijeta.

Da će austrijske banke zbog nametnutih pravila od austrijskih vlasti koje pokušavaju zaštititi zemlju s AAA kreditnim rejtingom morati zauzdati nove kredite u centralnoj i istočnoj Europi, gdje su među najvećim zajmodavcima, izvijestio je i Bloomberg.

Bloomberg piše kako je austrijskim bankama naređeno da se oslanjanju na lokalne fondove za istočnu Europu, što znači da će Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i UniCredit SpA od iduće godine biti spriječene da posuđuju znatno više nego što skupljaju u lokalnim depozitima u zemljama kao što su Mađarska, Rumunija i Ukrajina. To će ograničiti njihovu mogućnost da finansiraju kreditni rast pozajmicama od matične kompanije.

Potezi koje je povukla Austrija, a koji se zasad čine kao unilateralni, pokazuju kako čak i najjače zemlje u eurozoni osjećaju pritisak zbog dužničke krize, piše Financial Times.

Susjedna Mađarska u ponedjeljak je službeno zatražila finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije kao mjeru opreza. Austrijska centralna banka u izjavi za javnost saopštila je da će Erste grupa, Raiffeisen Bank International i Bank Austria, ograničiti kreditiranje u zemljama srednje i istočne Europe.

Podružnice koje su “posebno izložene” moraju osigurati da obim novih kredita u lokalnom refinansiranju nije veći od 110 posto. Izloženost triju banaka prelazi nivo austrijskog BDP-a, što je izazvalo zabrinutost da im vlada neće moći pružiti finansijsku pomoć ako njihov portfolio kredita poraste.

Ova najava ograničenja uslijedila je nakon što se razlika između prinosa na austrijske i njemačke 10-godišnje obveznice proširila na rekordne nivoe. Bankama EU propisana je privremena mjera prema kojoj bi minimalni koeficijent adekvatnosti temeljnog kapitala prvog reda (ukupnog rizika) bio 9 posto, a austrijskim bankama to bi bilo postavljeno kao trajan zahtjev.

Bankarski dužnosnici izjavljuju kako ove mjere neće uticati na njihove poslove u istočnoj Evropi, no analitičari tvrde kako će ovaj potez itekako uticati na dostupnost kredita. Christian Keller, ekonomista iz Barclays Capitala, kaže kako je ovaj potez povučen u namjeri da se osiguraju austrijske banke.

“Međutim, potez je ujedno i prociklični i možda neće trenutno pomoći zemljama u kojima su aktivne austrijske banke”, kaže on. Ewald Nowotny, guverner austrijske centralne banke, kazao je kako posljedica ovih mjera neće biti samo stabilnost na lokalnim finansijskim tržištima, nego će od njih koristi imati i Austrija i njena izloženost regiji.

izvor: business.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *